Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent to 330I 2003 rocznik, bagnet mam taki jak na zdjęciu (http://bmwcentrum.pl/img/products/18/17/4_max.jpg) Pytanie czy ten bagnet jest właściwy do tego silnika i jak mierzyć stan oleju? Zmierzyłem na zimnym silniku, był prawie max, zmierzyłem po odpaleniu - mniej niż połowa, gdzie auto pochodziło z minutę i zgasiłem i zmierzyłem i po krótszej jeździe - też mniej niż połowa, blisko minimum, po dłuższej sprawdze dziś. Przy odpalaniu zapala się kontrola zółta od poziomu oleju, po odpaleniu gaśnie po OK 10 sekundach. Pytanie jak mierzyć olej - wiem, że instrukcja podaje że ok 5 min po zgaszeniu silnika, ale wiem też że instrukcja nie przewiduje zmiany oleju w skrzyniach manualnych ;) ta kontrolka mnie trochę martwi, z jednej strony gaśnie i nie zapala się na żadnych zjazdach/podjazdach (kiedy olej mógłby spłynac w inna strone miski), ale nie chciałbym jeździć na zlym stanie. Pytania kluczowe - czy mam dobry bagnet i jak mierzyć poziom oleju żeby było ok?

edit: na stronie zdjęcia, wyczytałem że ten bagnet pasuje do mojego samochodu, więc jeden problem z głowy

Opublikowano

Poziom oleju normalnie sprawdzasz, 5-10min po zgaszeniu silnika na poziomym terenie.

Zolta migajaca kontrolka to standardowa usterka, u mnie tez mryga i na zimnym pali sie kilka sekund po odpaleniu.

Takze, kontroluj bagnet, ciesz sie jazda i nie martw sie szczeolami :)

Bylo:

E30 316 (M10b18) 86r - sedan

E30 325i (M20b25) 89r - coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 sedan

E36 328i (M52b28) 95r - sedan

E39 540i manual

E36 M3 3.2 sedan

E36 318Ti Compact

E46 330iA Touring

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie taki szczegół, bo jak rozwali miskę, co może się przydarzyć, to nie zobaczy, że jest ubytek oleju, tylko usłyszy, ale będzie za późno :wink: poza tym m54 potrafi w specyficznych warunkach wypić dużo oleju w krótkim czasie a zdarza się, że człowiek ma inne sprawy ja głowie niż tylko sprawdzanie codziennie poziomu oleju :8) do wymiany czujnik poziomu oleju, polecam hella, to idzie na pierwszy montaż a kosztuje połowę ceny oryginału. Poziom oczywiście sprawdza się 5-10 minut po zgaszeniu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Oczywiscie lepiej jak czujnik poziomu dziala poprawnie, ale wiekszosc samochodow tego nie ma i jezdza :)

Na poczatku jak sie nie zna samochodu to trzeba po prostu kontrolowac poziom czesciej, a jak sie miska rozwali to raczej bedzie slychac i chyba kontrolka od cisnienia sie zapali :)

Bylo:

E30 316 (M10b18) 86r - sedan

E30 325i (M20b25) 89r - coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 sedan

E36 328i (M52b28) 95r - sedan

E39 540i manual

E36 M3 3.2 sedan

E36 318Ti Compact

E46 330iA Touring

Opublikowano
Silnik jest na dotarciu po remoncie, wszystko (mam nadzieję) szczelne, dziś jade w trochę dłuższą trasę to zmierze jeszcze raz przed (na zimno) i po tak jak bozia przykazała, dzięki za pomoc, szerokości ;)