Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wiem że są wątki podobnej treści bo większość przeczytałem i żaden z nich nie pomógł mi rozwiązać problemu więc postaram się go opisać :

Od około pół roku może dłużej mam drgania podczas dodawania gazu najczęściej w niskich zakresach obrotów pod górę bądź obciążeniem. Czuć jakby szły od przodu gdy np odpuszczę gaz ustępują na czas dopóki znów go nie dodam lub gdy wcisnę go do końca też są nie wyczuwalne a teraz do rzeczy wymieniłem pierw świece, sondę lambda od mieszanki, wahacze przód, lewa i prawa polos została zregenerowana, wal przedni zregenerowany wyważony itd, gumy na wale i skrzyni też nowe, felgi sprawdzane 3krotnie plus zmienione opony... Kieszeń nadszarpnieta a problem dalej nie rozwiązany

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cewki często padają i dają takie objawy (drgania i szarpanie silnika) ale może równie dobrze być co innego.
Opublikowano
Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły bądź sugestie co można by jeszcze sprawdzić aby to wyeliminować?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Postaraj się zidentyfikować czy drgania pochodzą od silnika czy od przeniesienia napędu.

Może warto odpalić INPE i popatrzyć na wartości czy są w normach. W szczególności jest takie menu "nierówna praca".

Ale z tego co opisujesz to raczej przeniesienie napędu a nie silnik. Jak wał i półosie sprawdzone to zostaje sprzęgło/skrzynia.

Opublikowano
Dzięki za zainteresowanie się tematem. Drgań nie ma wogole na kierownicy a jeśli już to praktycznie nie odczuwalne czuć jakby bardziej to szło z napędu skrzynię raczej bym odrzucił ponieważ zmienia biegi bardzo płynnie i bez szarpania co do inpy byłem jak pisałem na dokładnej diagnostyce komputerowej i tam było wszystko ok. Zaobserwowałem że gdy jadę spokojnie drgań praktycznienie nie ma a gdy się zaczynają to starczy odpuścić pedał gazu i ustępują albo wcisnąć go mocno i wtedy też jak by coś się ułożyło i jest ok jeszcze jedno mnie zastanawia jak jadę wolno i puszczę gaz czasami jest taki dźwięk jak by coś nie wiem jak to opisać "jakby coś było z luzem"? Myślałem jeszcze ze skoro polosie są zrobione wal gumy na wale i skrzyni to czy jeśli to szwankowalo to podpora wału była ok?