Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,jestem nowy i pozdrawiam wszystkich

Po Audi a4 tdi z roku 2013 kupiłem BMW F31 diesel 184KM rocznik 2014.W Audi było wiele rzeczy które mi nie pasowały i tak wylądowałem u BMW.Opcją była także C klasa ale posiada bardzo głośne silniki diesla i materiały wykończeniowe jak w maluchu.Bmw F31 ma wszystko lepsze od A4 oprócz zawieszenia,tzn.w Audi miałem zawieszenie sportowe obniżone o 20mm,było za twardo na złych drogach ale auto leżało na drodze jak przyklejone.Bmw jedzie też fajnie tylko wkurza mnie po przejechaniu nierówności że karoseria jakby lekko buja a po chwili jest spokój.W audi po amortyzacji dziury nie było żadnego bujania.To samo bujanie czułem u kolegi w BMW 5 kombi rocznik 2015.Po prostu niby jest to komfort ale dla mnie jakby za miękko.Na niemieckim forum też piszą że BMW f31 jest za bardzo komfortowo zestrojone jak na BMW.Nie rozumiem też dlaczego BMW buduje z przodu tanię kolumnę MC Phersona zamiast podwójny wahacz jak Audi albo C klasa.Jako że sam dużo kręcę przy samochodach pomyślałem czy nie kupić amortyzatorów z modelu M i je zabudowań,może to uspokoi to lekkie chybotanie.Nie chcę obniżania bo F31 jest już dosyć niski ,chciałbym tylko bardziej sztywne.Może ktoś robił coś podobnego i może coś na ten temat napisać.Zanim coś kupię i potem nie spełni moich oczekiwań to lepiej zapytać.Czytałem też że po faceliftingu od 07/2015 jest ,,trójka"całkiem inaczej,bardziej sportowo zestrojona.Pozdr.

Opublikowano

Zostaje jeszcze temat opon.

W F30/F31 sa troche wieksze kola, niz w E90 i prawdopodobnie Audi.

Wiele osob "zaleca" felgi 18", a przy mniejszych - opony RunFlat, albo co najmniej wzmacniane (XL).

Ja mam wzmacniane 17" i mysle, ze mogloby byc jeszcze troche twardziej.

Moze tu jest problem.

Opublikowano
Ja mam 205/60 16 runflat i nie mogę narzekać,jednak to lekki bujanie nie jest od opon.Po prostu jak prosto jedziesz to są takie lekkie ruchy karoserii.Jeździłem 10lat Mondeo ,od Mk III do Mk IV i tam było to bujanie ekstremalne,chciaż w testach twierdzą że Ford ma dobre zawieszenie.Ja czuję każdy samochód i to jest jedyne do czego można by się przyczepić przy Bmw F31.Myślę czy nie zabudować np.mocniejszych amortyzatorów np.od zawieszenia M .Nie chcę niczego obniżać bo auto seryjnie jest ok a nie chodzi mi o optykę.Może A4 był spokojny dlatego że był twardy ale jazda była super.Niestety inne cechy dyskfalifukują ten samochód,ergonomia katastrofa a silnik pali jak smok.Wydaje mi się że trochę do tego bujania i ,,miękkości" dokłada przednie tanie i proste zawieszenie.W audi był podwójny wahacz,w BMW prosta i tanie MC Pherson kolumna
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W bmw jest "tanie" zawieszenie z przodu bo co do zasady to auto z napędem na tył. Audi to co do zasady przednionapędówka.
Opublikowano
Ok,wiem otym tylko że tylnonapędowa c klasa ma też z przodu wielowachacz jak Audi.Poza tym BMW 5 ma z przodu wielowachacz
Opublikowano
Jest tu kilka watkow na temat montazu elementow zawieszenia Eibach. To chyba standardowe ulepszenie, dla wielu tych, ktorym podobnie jak Tobie obecna trojka wydaje sie zdecydowanie za miekko zawieszona

2009-2013 E46 330iA; 2013-2014 E91 318dA; 2014-2016 F34 320dA; 2016-2019 F34 330xdA; 2018-2020 G30 540xiA

2020-2023 F98 X4M; 2022-2026 G08 iX3

Opublikowano
Jedź do dealera BMW i weź na jazdę próbną auto z kołami 18cali i wtedy sprawdzisz czy jest ten sam problem. Ja mam koła zimowe 17 i letnie 18, na 17 mam wrażenie, że auto jest za miękkie w zakrętach (jakby opona przesuwała się na boki), kwestia przyzwyczajenia przez kilka pierwszych tygodni po zmianie.
Opublikowano
miełem audi S6 i Eklase, teraz mam 3ke z m pakietem. Moim zdaniem, poza głośnością przedniego zawieszenia nie ma się do czego przyczepić. Zawieszenie działa poprawnie i nie zauważyłem opisywanego przez Ciebie zjawiska. Może przejedź się jaką 3ką z m pakietem (opcja: zawieszenie sportowe). Jeżeli Ci zagra to wiesz co wymieniać.