Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, mam delikatne pytanko jak w temacie , przy jakich obrotach załącza się w 525d 177km turbina ? Pytam gdyż u mnie po wgraniu nowego softu fabrycznego podczas jazdy do 2500 obrotów jest ok , a po przekroczeniu zaczyna ciągnąć aż wbija w fotel , autko nie muli na niższych obrotach , egr zaślepiony , kata brak .

1.Czy to jest norma z turbiną?

2.Czy nie powinno się czuć jak ciągnie?

3.Czy turbina nie powinna załączać się wcześniej?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisałeś, że nie muli na niskich obrotach i przyjemnie ciągnie od 2500 rpm, więc tylko się cieszyć :8) a jak chcesz mieć pewność, że wszystko jest dokładnie tak jak powinno być to trzeba przeanalizować live data.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedź! Muli tylko jak np jadę na 4 biegu i za bardzo zwolnie do 1500 obrotów to wtedy ma muła i muszę zredukować ale to raczej norma , przynajmniej tak uważam. Bardziej martwi mnie to że tak mocno czuć te załączenie, to tak jakbym załączył nitro , wbija w fotel . A napisz o co dokładnie chodzi z tym live data ? Chodzi o parametry ustawione według softu?
Opublikowano
Ektryk samochodowy z Poznania , wielbiciel marki Bmw , posiada certyfikat Bmw na naprawy komputerowe, facet wgrywał mi nowy soft ponieważ poprzedni sof był po domowym chiptuningu , ktoś chciał zrobić z tego auta rakietę . A powodem tego że akurat wpadłem na zmianę softu było to że auto po rozgrzaniu telepało a po włączeniu klimy było wszystko ok , a teraz jest tak jak powinno , autko pracuje ciszej , mniej pali (8,6 l na 100km)według średniej na wyświetlaczu w samochodzie i nie kopci , chociaż nie mam kata no i jest smród jak za polonezem . Egr zaślepiony . Dpf brak .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Live data w tym przypadku to jazda na 4 biegu od 1800 rpm z gazem w podłodze bez odpuszczania i podglądem na ciśnienie doładowania, na szynie cr oraz masę powietrza, oczywiście wszystko nagrane programem do tego. Może coś jest nie tak lub Twoja turbina tak wstaje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Rozumiem , poszukam kogoś kto zrobiłby mi live data i zobaczymy co wyjdzie . :)

A gdybym powiedział że wpływ na gwałtowne odczucie turbo ma przelotowy wydech który nie blokuje spalin i tym samym nie podaje spalin do komory silnika? Brak spalin to chyba większa dynamika silnika ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oczywiście, tylko pytanie czy masz na + od 2500 rpm czy na - poniżej :wink: to trzeba sprawdzić podczas diagnostyki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Sprawdzę to ale te "+" i "-" 25000 rpm to chodzi ci o to że zaczyna ciągnąć powyżej tej wartości czy poniżej czy o coś innego . Bo tak jak wcześniej pisałem im wyższy bieg tym wartość rpm gdzie dostaje kopa się zwiększa.

1 bieg - pcha na całym

2 bieg - pcha od 2500rpm

3 bieg - pcha od 2600rpm

4 bieg - pcha od 2700rpm

5 bieg - pcha od 2800rpm

6 bieg - pcha od 2900-3000rpm

Ale te pchnięcie to nie takie delikatne tylko tak jakby ktoś przywaliłby mi w tył . Jest to fajne zwłaszcza przy wyprzedzaniu i mogę się pochwalić że 3l e39 mojego brata nie ma szans z przyspieszeniem :D

A może jakiś kombinator turbine wsadził większą albo coś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chodzi o to czy jest niedobór mocy poniżej 2500 rpm czy nadwyżka powyżej i stąd Twoje wrażenia mocnego odejścia powyżej 2500, to będzie widać na live data.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No właśnie o tym myślałem, muszę dodzwonić i popytać czy gdzieś mają czas mnie przyjąć bo są urlopy i może być ciężko . Dam znać co i jak :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie do końca, zobaczy wykres i wartości, ale gdzie szukać ewentualnej przyczyny problemu już nie bardzo, da to natomiast pogląd czy trzyma moc/moment i czy rozwija je prawidłowo.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Masz rację , pogadam z nimi , powiem co i jak , może ktoś coś przedstawiał fizycznie przed chiptuningiem i temu bo zauważyłem pod maską też zaworki podciśnienia jeden od egr bo niebieski wężyk, drugi od turbiny bo czerwony o ile się nie mylę a trzeci jest podłączony do wiązki ale nie ma wężyków , zauważyłem że są wycięte u źródła i zaslepione :shock:
Opublikowano
Masz rację , pogadam z nimi , powiem co i jak , może ktoś coś przedstawiał fizycznie przed chiptuningiem i temu bo zauważyłem pod maską też zaworki podciśnienia jeden od egr bo niebieski wężyk, drugi od turbiny bo czerwony o ile się nie mylę a trzeci jest podłączony do wiązki ale nie ma wężyków , zauważyłem że są wycięte u źródła i zaslepione :shock:

Co myślicie o tym zabiegu z tym zaworkiem? Od czego może on być i po co tak ktoś zrobił?