Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie Drodzy Forumowicze.

Jaki czas temu nabyłem BMW e90 2.0 z 2005.

Od wczoraj mam problem z zamknięciem i aktywacją alarmu.

Naciskając na pilot otwarcia pojazdu - działa bez zarzutu (dwa szybkie naciśnięcia otwierają tylko szybę kierowcy, przytrzymując 3s otwiera wszystkie szyby)

Naciskając na pilot zamknięcia pojazdu - zero reakcji na wszelkie sposoby.

Naciskając na pilot otwarcia tylnej klapy - łapie średnio za 3-4 razem.

Zamykanie i otwieranie wewnątrz przyciskiem na konsoli działa bez zarzutu, tak samo po przekroczeniu 16km/h auto zamyka się bez trudu.

Błędy na komputerze w systemi Immobilizer DWA, wykazało 9CF9 i 9D00, niestety na Delphim opisane jest jako nieznany kod usterki, nie da się usunąć tych błędów.

Zamykanie od środka auta jest dość uciążliwe, macie może pomysł od czego zacząć?

Gdzie Panowie znajduję się moduł originalnego alarmu?

Zauważyłem, że przestało również działać lusterko monochromatyczne ( nie wiem czy to by miało jakąś spójność z tym? ).

Dzięki za pomoc z góry!

Opublikowano (edytowane)

Code 9CF9 = DWA LED

Code 9D00 = Communication fault with sirene / DWA Bus

Wygląda na to że alarm (w tylnej lampce w podsufitce) nie ma połączenia z syreną w nadkolu i z diodą w lusterku. Kable idą od tylnej lampki do przedniej (FZD). Jest też tam podpięte lusterko fotochromowe zatem tam należny zacząć poszukiwania. Może jakaś wtyczka wypięta? Albo brak zasilania/bezpiecznik?

Edytowane przez pawelgawel
Opublikowano

W lusterku była jedna wolna wtyczka, zasilanie 14v, masa i sygnałowy. Wpiąłem w to kamerkę, ponieważ w zapalniczkę w podłokietniku nie mieścił się wtyk od kabla. Jednak usterka powstała jakieś 2 tygodnie później... może to ma coś ze sobą wspólnego? W poniedziałek wezmę się za to i dam znać co znalazłem. Dzięki bardzo za nakierowanie!

W lusterko zaglądałem i niby wtyczki siedzą dobrze. Gdzie konkretnie jest ta syrena?