Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zauwazyłem, że przepływomierz podaje wyższe wartości kiedy zdejmę wężyk z egru, z tego co wiem to normalne ale czy to nie powoduje przypadkiem większe spalanie? Podczas pracy silnika na biegu jałowym komputer pokazuje, że przepływomierz powinien dawać wartość ok 350 a podaje prawie 500, po podłączeniu egru jest ok ale na logikę jakby to wziąć odłączenie egru zwiększy spalanie bo będzie bogatsza mieszanka. Pytam się bo ogolnię jeżdżę spokojnie moją beemą ale dzisiaj sobie raz przycisnąłem na prostej i przy redukcji puścił takiego bącura że głowa mała, to wina chyba zbyt bogatej mieszanki ;D

Opublikowano
Wszystkie samochody, a zwłaszcza diesle od czasu do czasu trzeba przegonić. Chodzi o przedmuchanie wydechu. Jeżeli po przegonieniu nadmiernie kopci, wtedy trzeba szukać przyczyny. Np zawalony zawór EGR. Niesprawny zawór/wężyk/... Korekcje wtrysków, przepływka. ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Normalne zjawisko po odłączeniu egr, zwiększona masa powietrza na wolnych obrotach, nie ma to wpływu na spalanie. Możesz tak jeździć lub ogranicz go przy pomocy np. Ista.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Wtryski są ok, korekty do max 0.5 na +/- wiec prawie idealnie. Założyłem tylko temat z pytaniem czy aby napewno nie zwiększa to spalania skoro przepływka podaje zawyżone wtedy wartości a nigdzie nie mogłem znaleźć nic na ten temat. Diesla trzeba czasami przegonić to fakt, czasami o tym zapominam bo jestem spokojnym kierową ale ten bąk był konkretny, później jak mu depnąłem już było ok więc pewnie sadza z kata wyleciała ;D

Ista jest płatnym programem? Po wyłączeniu go programowo będzie dalej błąd w pamięci?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędu nie będzie, oryginalna oczywiście jest płatna.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.