Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak zawsze nim opisuje mój problem czytam pozostałe, lecz nie znalazłem podobnego problemu :reading:

Sprawa wygląda następująco:

Samochód jak odpalę (wiadomo na benzynie, bo zimny) wkręca się na jakieś 1200 obr. prawidłowo i po jakiś 4 sec. spadają naglę do 700 obr. i stara się utrzymać tą wartość tak jakby już był rozgrzany, gdzie przecież nie jest! :mad2:

W ogóle nie utrzymuje się na wyższych obrotach (auto ssanie) aby złapał temp i w tym czasie strasznie się silnik trzęsie, słychać nawet jakieś dziwne "stuki" , "strzały" z pod maski. Przytrzymam go na 1200 obr. aby złapał temp. to ładnie pracuje i normalnie przełącza na gaz i wszystko jest pięknie. Generalnie po rozgrzaniu silnika na benzynie mam 700 obr. i na gazie 700 obr. czy na benzynie to nie za mało? nie powinienem mieć ok 900 obr? ostatnio co zauważyłem to to, że jak przełączam z gazu na benzynę (jak jest rozgrzany) to mi gaśnie może właśnie przez te niskie obroty ustawione na benzynie :think:

Komputer nie pokazuje żadnego błędu!

Mechanik przypuszczał, że możliwe, że to wina sondy lambdy, gdyż wcześniej miałem czeka odnośnie lampy, więc wrzucił mi używaną sondę i przez 2000 km było wszystko OK :cool2:

po tym przebiegu problem powrócił :mad2:

Stwierdziłem z nim, że może ta sonda była już na 'wymarciu' i włożyliśmy inną. Lecz po 1000 km było to samo....

Świece mam irydowe i niestety na 3 cylindrze mam nagwintowaną ze względu na urwanie starego gwintu przy wymianie ( u starego "mechanika") ale chodzi na 4 garach więc nie sądzę aby to miało jakikolwiek wpływ na te obroty

Co byście mi doradzili? co mogę sprawdzić? co mogę zasugerować mechanikowi? co to może być? czy te obroty na benzynie (700) to nie za mało?

Tak jak napisałem wcześniej komputer nie pokazuje żadnego błędu :sad2:

Help! :modlitwa:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba przeanalizować korekty paliwowe oraz inne parametry, obroty niskie na ten silnik. Gdy nie używasz gazu problem też występuje?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Hej!

Problem zlokalizowałem.

Gryzła się mapa gazu z benzyną, update gazu zrobiony i wszystko pięknie chodzi, nawet nie czuję różnicy między mocą na gazie, a na benzynie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam Serdecznie.

Otóż mam problem z moim bmw e87 116i 2.0 benzyna. Gdy odpalam na zimnym bardzo go trzęsie.. i go zalewa.

Wymieniłem świece, cewki i nic. Wlali mi też płyn do przeczyszczenia wtrysków. Nie mam już pojęcia co może być.

Elektryk podejrzewa pierścienie. Czy miał ktoś podobny problem? z góry dziękuję za odpowiedź.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tu opisywany był całkiem inny problem, jedź do kogoś kto zna się na bmw, ma odpowiednie oprogramowanie i wytypuje wadliwy wtryskiwacz.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.