Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam .Panowie mam problem musze wymienic tuleje wachaczy przednich górnych ,tych wygietych żeby sie do nich dostać trzeba opuscić zwrotnice ,a nie chce u mnie puscić tak siedzi na amortyzatorze .Nie chce traktowac młotkiem za bardzo aby nie narobić sobie biedy .Ma ktoś jakis pomysł jak sie dobrać do tego
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zwrotnica, tam gdzie wchodzi amor, jest skręcona śrubą.

Zakładam, że pozbyłeś się śruby.

Kolejnym krokiem jest "rozepchanie" zwrotnicy od tylca np. jakimś dużym śrubokrętem.

Tak jak na

.

Wtedy spokojnie zsuniesz zwrotnicę z amora.

Ja robiłem to na chodniku i nie było większych problemów.

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

22 to rozmiar nakrętki sworznia wahacza.

Nakrętka trzymająca śrubę zaciskającą zwrotnicę na amorze to chyba 16 lub 18.

Mówimy o tej samej śrubie/nakrętce?

Śrubę musisz wyjąć, inaczej nie rozepchniesz zwrotnicy.

pzdr

yaz

Opublikowano
własnie zrobiłem lewą strone poszło bez problemu ,tak jak pisałes pomyliłem sie 22 to sworzeń wachacza . Prawa strona amortyzator tak siedzi w gnieżdzie zwrotnicy że nie wiem co z tym zrobic dla potomnych na diagnostyce powiedzieli że jest wszystko dobrze a po demontażu wachacza okazało sie że tuleja w bardzo fatalnym stanie ,pozrywana z kazdej strony
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Potraktuj to miejsce jakimś penetratorem, odrdzewiaczem lub colą z biedronki :wink: śruby warto dać nowe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...Prawa strona amortyzator tak siedzi w gnieżdzie zwrotnicy że nie wiem co z tym zrobic...

Możesz zrobić tak jak na podlinkowanym filmie, uprzednio wyjmując śrubę, a później wsadzając jakąś lagę między spód amora, a sworzeń wahacza.

Zalej to, jak sugeruje maniek21112, jakąś colą czy innym siuwaxem i nie ma siły, żeby nie puściło.

pzdr

yaz