Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z automatem 5HP18 e39 m52b28 97r. może ktoś przerabial podobny temat i podpowie coś konkretnego. A więc, w sobotę pojechałem przetestować po wymianie sprężyn zawieszenia, wszystko ok póki nie wjechalem na obwodnicę, tam gaz trochę mocniej automat zapiął 3 bieg, a tu 3tys, 4tys obrotów i nie zmienia biegu wyżej, to samo z 4/5. Jak przy..ole kickdowna do 6tys. to redukuje do 5 biegu. Po mieście wszystko cacy kiedy jeżdżę delikatnie, zapina wszystkie biegi. Manualnie tiptroniciem biegi wchodzą wszystkie elegancko. Olej z filtrem był wymieniany jakoś w listopadzie. Jakoś miesiąc temu zmieniłem koła na 17 cali ale do tej pory wszystko działało poprawnie. Stan oleju sprawdziłem, weszło może 100ml, po podpieciu kompa 2 błędy 1. ASC system 2. TL MES, skasowane i nie wrocily. Nie jest to normalne, wcześniej koło 3tys. skrzynia zapinała kolejny bieg a teraz lipa. Miał ktoś może podobne objawy i rozwiązał problem? Jakieś propozycje gdzie szukac przyczyny? Zastanawiałem się nad sprawnością konwertera. :evil:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznij od skasowania adaptacji i jazdy adaptacyjnej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Coś o tym słyszałem, tam też jest coś takiego? Myślałem że w tych 5hp nie ma, taka czynność wykonać mogę tylko inpa?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pewno inpa lub ista a czy czymś uniwersalnym to nie wiem, ponieważ nie używałem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
mialem podobnie. u mnie byl jeden czujnik abs osadzony nie do konca w gniezdzie, tzn odleglosc od pierscienia do czujnika byla troche wieksza niz powinna.
Opublikowano
Kasowanie adaptacji nic nie daje, smialbym powiedzieć ze 5hp18 nie ma czegoś takiego bo żadnej roznicy w zachowaniu skrzyni. Przyjrzałem się czujnikom przednim ABS, nic niewidac, na kompie widać że czujniki pracują chociaż mam wątpliwości do przednich, czasem coś zaswiruja. Odpialem jeden powodując usterkę w układzie ABS, jazda próbna i skrzynia działa prawidłowo. Jestem już bliżej rozwiązania tematu i chyba wymienię te dwa przednie czujniki i zobaczę co będzie, chyba ze ktoś ma inne pomysły? :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Temat ogarnięty, naprawilem a przyczyną była banalnie prosta, wyczyściłam czujniki oraz rotory ABS i skrzynia zaczęła działać prawidłowo. Temat do zamknięcia:)