Skocz do zawartości

E46 M52B28 Dziwny dźwięk spod maski (grzechotanie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich.

Przeszukałem forum ale nie znalazłem żadnego posta z sytuacją jaka występuje w moim BMW. Są tematy podobne ale niestety tylko trochę.

Sprawa wygląda tak:

- odpalam auto, dodaje gazu, jest ok

- ruszę i przejadę kilka metrów i spod maski dochodzi grzechotanie,

- zatrzymam auto, dodam gazu na wciśniętym sprzęgle, grzechota,

- wrzucę luz i wysprzęgle, dodam gazu, znowu grzechota,

- wskazówka temperatury dojdzie do pionu - cisza, można gazować i nic nie słychać.

Grzechot zaczyna być słyszalny powyżej ok. 1500 obr/min, najbardziej słychać przy 2000 obr/min, później przypuszczam że jest już zagłuszany albo ustaje (może być to efekt drgań harmonicznych).

Wg. mnie dźwięk jest najbardziej słyszalny w okolicach kolektora dolotowego. Nagrywałem filmy ale nie oddają totalnie natury tego dźwięku. Wrzucam tylko filmy nagrane z kabiny - tam słychać różnicę w pracy silnika.

Ciepły - nie słychać grzechotki

Niedogrzany - słychać grzechotanie

Postaram się nakręcić film spod maski ale kamerką.

Proszę o pomoc, auto chcę wystawić na sprzedaż w najbliższych dniach ale nie chcę kogoś wpuszczać na minę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziwny dźwięk, ale nagranie na pewno przekłamuje, wsłuchaj się czy to nie zawór disa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dise "obsłuchałem" - generalnie z tego rejonu słychać ale raczej nie bezpośrednio z niej, profilaktycznie wykręcę ją i sprawdzę w jakim jest w stanie bo nie ma z tym dużo roboty. Ale jak wytłumaczyć, że na ciepłym jej nie słychać?
Opublikowano

Zainteresowania brak na forum ale napiszę, może komuś się przyda.

Disa sprawdzona, dziala dobrze i klapka trzyma się też ok. Po dokladniejszym osłuchaniu stwierdzam że to vanos. Był regenerowany 30kkm temu w Mehenkerze ale widać łożysko ślizgowe padło.