Skocz do zawartości

E46 320i uderzenie przy redukcji biegów automat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam ok 2 miesiące E46 2.2 z 2003 roku ze skrzynią automatyczną ZF 5hp19. Ogólnie skrzynia pracuje dobrze, płynnie zmienia biegi, wszystkie tryby działają tak jak należy ale jest jeden dość nieprzyjemny problem. Mianowicie jadąc powiedzmy 100 km/h przez jakiś czas i dojeżdżając do świateł trzymam nogę na hamulcu i przy 50 km/h (zawsze tylko przy tej prędkości) czuć czasem słabsze czasem mocniejsze uderzenie pod autem tak jakby przy redukcji nie do końca było wciśnięte sprzęgło i bieg się przerzuca. Najmocniej to czuć przy pierwszym hamowaniu jadąc dłuższy czas po np. autostradzie. Byłem u mechanika od automatów sprawdził olej i jest w normie i nie jest stary, przejechał się i akurat podczas jego testów nie było tego mocnego uderzenia i stwierdził, że może to być wina sterownika ale zabawa z tym może być kosztowna i nie daje gwarancji, że to coś da wręcz nawet może coś innego się uszkodzić. Pytanie moje jest takie czy ktoś miał podobny objaw i czego to może być wina bo nie chciałbym wydawać kasy na nową skrzynię a wybieram się niedługo nad morze i chcę mieć pewność że nie będę dzwonił po pomoc drogową...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznij od skasowania adaptacji oraz jazdy adaptacyjnej, powinno pomóc.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Pytałem się elektromechanika i powiedział, że adaptacja może pomóc ale jest ponoć coś takiego, że jak podczas adaptacji wystąpi błąd to już dalej nie pójdzie i skrzynia na złom ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hehe dobre, jakiej adaptacji? Jak to wg niego wygląda? Mistrzowie..adaptacji się nie robi tylko kasuje, tyle. Po tym robi się jazdę adaptacyjną i w 99% przypadków jest dużo lepiej. Ten tekst który wymyślił rozłożył mnie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
To mi przedstawił to trochę inaczej :? jest jakiś poradnik albo instrukcja jak to się powinno zrobić ? Chciałbym do niego podjechać i powiedzieć że mi głupot nagadał... na YT jakieś filmiki są ale nie wiem czy im można do końca ufać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wchodzisz w skrzynie, później aktywacja i chyba f3 to kasowanie adaptacji. Zrób to jak stoisz i masz przed sobą prostą drogę, najlepiej od ronda do ronda, przy małym natężeniu ruchu. Rozpędzaj się płynnie, bez redukcji, tak aby wszedł każdy bieg, jak będziesz na najwyższym to zwalniaj delikatnie do zatrzymania całkowitego, powtórz kilka razy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Pytałem się elektromechanika i powiedział, że adaptacja może pomóc ale jest ponoć coś takiego, że jak podczas adaptacji wystąpi błąd to już dalej nie pójdzie i skrzynia na złom ?

Już mnie chyba nic nie zdziwi, dobrze ze ja sie nie bujam po mechanikach tylko robie sam auto bo bym chyba sie wykończył z nerwów ;p

Adaptacje moża chyba samemu zrobić przekrecając stacyjkę bez odpalania i trzymając kickdown przez ok 30 s

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czego adaptację? Adaptacje się kasuje a nie robi..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Adaptacja skasowana, problem pozostał niestety ale zauważyłem jakby lepiej wrzucało biegi tzn nie zastanawia się tak jak przedtem czy wrzucić wyższy czy trzymać na obecnym.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po skasowaniu zrobiłeś jazdę jak napisałem?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Pozostaje jeszcze wymiana oleju wraz z filtrem, przy okazji do przeczyszczenia zawory poszczególnych biegów w mechatronice, ja mialem problem z 3 biegiem który twardo czasami wchodził. Pomogło wyczyszczenie zaworu 2-3 bieg
Opublikowano
Rozbierasz zawór i go czyscisz, ma w srodku taki jakby tłoczek wystarczy go wyjąć ew. spręzonym powietrzem bez rozbierania też może być. Zazwyczaj wymiana oleju wystaczy aby cały syf się sam wypłukał, ja wolałem to mechanicznie zrobić
Opublikowano
Jestem po wymianie oleju, filtra i adaptacji. Olej troche ciemniejszy niż oryginał, nie smierdział a w misce tylko na magnesach czarna pasta do zebów. Chodzi ciszej, mniej pali. Gładko zmienia biegi chociaz czasem przy 150kmh ma chwilowe wachania obrotow i czuc jakby coś hamowało auto. Hydrokinetyk wymieniony jakieś 70 tyś wstecz. Był lekki problem z wstecznym tzn po zapieciu R czasem spadały obroty do nawet 450 ale kilka razy zapiąlem wsteczny i mocniej ruszylem a problem jakoś zanikł.
civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem po 800 km trasie z wakacji i problem występuje nadal ale zauważyłem pewną zależność, że puka najmocniej jeśli hamuje się cały czas trzymając pedał hamulca natomiast jeśli hamuję pulsacyjnie to w większości przypadków ten defekt nie występował. Nie wiem jakie to ma znaczenie ale może coś się z tym łączy.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz mianowicie jak czasem ostro butuję i obroty są powyżej 5000 to z nawiewu czuć jakby spaleniznę przez chwilę i z 2 razy słyszałem dźwięk jakby coś luźnego się obracało... sama praca skrzyni bez zmian czyli płynnie zmienia biegi, wszystkie wchodzą, każdy tryb działa elegancko.