Skocz do zawartości

ABS moduł czy czujnik? nie dziala predkosciomierz ekonomizer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,problem mój polega na tym,ze nie dziala mi predkosciomierz,ekonomizer i licznik km, stalo sie to z dnia na dzien ,wszystko bylo ok ,az do wczoraj rano gdy jechalem do pracy rano a tu nagle nie dziala .

Dodam ze wariuje takze wskaznik paliwa ,raz pokazuje mi zero ,raz 15 l , a gdy jade z wlaczonym licznikiem zasiegu km na tym paliwie , to momentalnie sie zmienia . wskazowka temperatury silnika i obritomierz dziala bez zarzutu.

zrobilem test zegarów i wszystko w porzadku.

ABS I ASC. palilo sie juz od dluzszego czasu ,kilka miesiecy , gdyz autko stalo mi w polsce a ja jestem za granica i nie mialem sie kiedy tym zajac ,a gdy teraz je zabralem chcialbym doprowadzic wszystko do ladu ,.

wyczytalem , ze to moze byc wina czujnika abs w lt kole ,ale takze ze moduł abs .

Dodam takze , ze jesli chodzi o abs i asc ,to przed tym zanim zapalilo sie na stale ,to potrafilo zapalic sie co jakis czas na chwile , a potem zgasnac .

Prosze o pomoc ,moze ktos mial podobne doświadczenie i sie podzieli ,zeby nie trzeba bylo rozbierac całego auta i dumac .

Dziekuje z góry forumowicze i pozdrawiam

Opublikowano

Cześć,

Przerabiałem dokładnie ten sam problem, z dokładnie takimi samymi objawami - u mnie winny był moduł ABS - wysłałem do regeneracji i od tamtej pory spokój.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawdopodobnie lewy tylny czujnik abs tak jak napisałeś, diagnostyka rozwieje wątpliwości.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Tak. Czujnik może padać i może nie być kontroli czy ABS i świeca się kontrolki, może nie być kontrolek a może głupiec ABS np zbyt szybko się włączając przy lekkim hamowaniu nawet na suchym, paść z dnia na dzień całkowicie i tak dalej.

Dlatego podstawa to komp odczyt błędu z którego koła pochodzi i tez sprawdzenie obrotów kół podczas jazdy

Opublikowano

Diagnostyka mu powie tylko tyle że ma uszkodzony czujnik LT, bo nie widzi sygnału z niego. Oczywiście nie zaszkodzi taką diagnostyką, niemniej jeżeli ma specjalnie jechać do kogoś na kompa to w mojej opinii strata czasu i kasy.

Mi też inpa pokazywała lewe tylne koło, czasami wszystko ok.

Potem zaczęły się przygody z zegarami - ekonomizer i prędkościomierz raz działa raz nie. Żeby było ciekawiej czasami wystarczyło zgasić i ponownie uruchomić auto, czasami samo w trakcie jazdy się naprawiało.

Po przeczytaniu jeszcze kilku wątków na różnych forach, zdecydowałem że najpierw wyślę moduł ABS do regeneracji (bardziej przecież nie popsuję :wink: ), a jak to nie pomoże to zostanie już tylko czujnik. Upewniłem się jeszcze w trakcie rozmowy z osobą która regenerowała mi moduł, że te wszystkie "usterki" zawdzięczane są pourywanym (a raczej odlutowanym) "ścieżkom" w sterowniku (choć nie jest to zbyt silny argument, bo to w sumie jego chleb :wink: )

Jeżeli chcesz to dla upewnienia się, możesz zamienić tylne czujniki miejscami - w ten sposób teoretycznie wyeliminujesz czujnik, ale trzeba uważać bo często czujniki niechętnie wychodzą i można je uszkodzić.

Powodzenia.

Opublikowano
Ale to on pisze może być i przez czujnik i przez sterownik dlatego bezsensu jest zapewnianie kolegi że to sterownik. Bo niekoniecznie musi być tylko dlatego że ty tak miałeś. Równie dobrze może być czujnik. Jak, ma, pecha może być to i to lub jeszcze piasta co jest mniej prawdopodobne.
  • 1 miesiąc temu...