Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie jako, że nie mam naklejki ilości czynnika klimatyzacji w moim aucie jest prośba. Czy ktoś mógłby mi podać co jest na naklejce. Silnik N47 143KM z 2009 e87.

Realoem podaje 620g numer 71239384996

Strony na necie podają różnie między 510g a 590g. Maszyna zaś podała 530g do tego modelu. Czynnika było w mojej 510g. Zatem jak jest na naklejce, jak jest na niej numer to jaki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fajnie bo w tych dwóch linkach co podałeś to w pierwszym jest 590g, a w drugim 620g:) moje auto jest 04/2009. Wiem że te 30g nie robi, ale jak będe pewny że to 620g to dokupie naklejke.
  • 1 rok później...
Opublikowano

U mnie brak tabliczki odnośnie pojemności klimatyzacji... M47N2 2.0d

Czyli przykładowo do modelu E87 118d wchodzi +/- 600 gr czynnika + ile oleju ? 10/20 ml ? różnie podają od 500gr czynnika do 600 gr i 10ml oleju dodatkowo do układu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ile oleju to na naklejce nie ma. Jest tylko ilość gram, którą wpisuje koleś do maszyny. Resztę podejrzewam że ona dobiera. Gdzieś widziałem, że na 550 gram dają 25 gram oleju.
Opublikowano

Ilość oleju dodana do układu za pomocą maszyny zależna jest też od tego czy układ był naprawiany w jakiś sposób, czyli wymieniany np. kompresor, skraplacz, przewód,osuszacz, czy tylko bieżący serwis sprawnego układu. Gdy tylko okresowy serwis to z reguły maszyna odzyskuje 5-15ml oleju i tyle samo co odzyskała dodajemy pod warunkiem że nie ubyło nam za dużo gazu ( bo np wchodzi 600g a odzysk był 200g to wraz z ulatniajacym się gazem uchodzi nieco olejku).

Co innego w przypadku naprawy układu i jego rozszczelnienia przez wymianę w/w elementow, ale ilość dodanego w takim wypadku oleju zna każdy dobry serwis i nie zamierzam tutaj opisywać tego dokładnie-uczą tego na szkoleniach oraz w specjalnych prospektach.