Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na wstępie forumowiczów, jeszcze jako niepełnoprawny forumowicz bo brak samochodu ale jestem przed zakupem.

Generalnie noszę się powoli z zamiarem zakupu g30 4x4 w budżetowej wersji i celowałem już praktycznie w 520d bo większość mojej jazdy to trasa więc 530 nawet nie rozważałem z uwagi na przypuszczalne dużo większe spalanie. W dniu dzisiejszym zobaczyłem na filmiku yt spalanie przy tym silniku w serii 3 (330i, o ile to ten sam) było na poziomie 8.1 przy 140km/h. Jaka może być realna różnica w spalaniu przy 140km/h pomiędzy 520D a 530i? Pytam o tą prędkość bo zazwyczaj tam gdzie się poruszam to zapinam na tempomacie 140 i tak jadę większość trasy. Na testach na yt 520d pokazuje 7.6. Czy są jeszcze inne za i przeciw 520d vs 530i?

Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano
U mnie ostatnia trasa do Berlina to przy 140km/h wyszło 8.2l a przy 120km/h 7.9-8.0l wg kompa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Porównywałem te 2 samochody jeden po drugim i benzyna jest odczuwalnie szybsza. Nie jest to jakaś kosmiczna różnica ale powyżej 140-160 km/h benzyna jeszcze się w miarę odpycha kiedy diesel już znacząco słabnie. Odnośnie spalania diesel spali 2 do 5 litrów mniej na 100 w zależności od stylu jazdy. Diesel przy normalnej jeździe będzie miał średnie spalanie 6 do 8 litrów, benzyna 9 -12. Ps obecnie posiadam 190km diesla ale zamówiłem 530i benzyna. Ps nie wiem na ile dane z tego filmiku są wiarygodne ale w 6:52 jest tabela przyspieszeń poszczególnych silinkiow 0-200 https://youtu.be/R9kXueoq1zc
Opublikowano
Jesli robisz duzo tras to ze wzgledow na wygode sensowny jest 20d - mniej tankowan i czasu marnowanego na stacjach... zreszta jesli robisz duza ilosc kilometrow ze stala predkoscia tk 30i tez sensu nie ma bo nie wykorzystasz jej potencjalu a 20d jest juz elastyczna i na auyostrade odpowiednia. Kwestia kilometrow rocznie 50-100k i kwoty robia sie odpowiednio duze.
Opublikowano

Dziękuje za porady. Reasumując jestem nieco bliżej jednak początkowego wyboru czyli 520d o ile by mnie nie skusiła jakaś mega oferta na 530i.

Korzystając z okazji, dzisiaj się dowiedziałem, że podobno już nie ma BRI w ofercie tylko jest jakaś nowa usługa, tańsza od oryginalnego BRI, czy może wiecie coś na ten temat?