Skocz do zawartości

[318i] Dziwne szarpanie Przy 2 i 3 biegu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem pojawił się z dnia na dzień. Jeździłem sobie spokojnie jak co dzień to tu to tam, przyjechałem do domu auto zaparkowałem wszystko cacy. Dziś rano gdy wyruszyłem do pracy po wbiciu 2 biegu autem szarpnęło tak jakby po puszczeniu sprzęgła weszło z opóźnieniem i szarpnęło do przodu tak samo jest z biegiem 3, przy 4 i 5 już tego nie ma przy redukowaniu biegów także problem nie występuje. Dodam jeszcze, że podczas zmiany biegów po puszczeniu sprzęgła towarzyszy temu nietypowy dźwięk, który wcześniej nie występował. Ostatni objaw jaki zauważyłem ( chyba że z tego wszystkiego już sobie to sam wbiłem) to mam wrażenie jakby przy ruszaniu na 1 biegu brakowało mu mocy przez chwile.

Auto to BMW E46 2.0 Benzyna 143KM 318i n42 2004r.

Rok temu wymieniałem cały komplet sprzęgła.

Proszę o jakieś porady, możliwości co może być nie tak. Czy mogę tak jeździć na razie czy auta nie ruszać.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trochę chaotycznie opisane, ale możliwe, że masz problem z dociskiem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Zdaję sobie sprawę, że mistrzem w pisaniu nie jestem :P jednak nie wiem jak to inaczej zobrazować. Z tego co wiem to mechanik wymieniając sprzęgło docisk też wymieniał.

Chyba że faktycznie coś się tam spaprało. Dziś zauważyłem, że gdy puszcze sprzęgło bardziej płynnie niż dynamicznie przy zmianie biegu to szarpnięcia brak.