Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy wczoraj spotkała mnie dziwna sytuacja. Jadąc 20km/h wszystkie pasy zostały bardzo mocno dociągnięte, żadnego komunikatu, oprócz tego, że mocno nami szarpnęło. Miał ktoś kiedyś taką sytuację? Mijaliśmy akurat konwój amerykańskich żołnierzy, może jakieś ustrojstwa mieli powłączane i auto zwariowało?
Opublikowano
Mnie się to przydarzyło. Jechałem 40 km/h. Dojeżdżałem do ostrego zakrętu 90st, było ciemno, a zza zakrętu wyskoczyło auto. Pasy mnie i żonę dociągnęły do fotela i trzymały z 10 sekund. Nie czułem hamowania. Mam Active Protection, ale nie mam ostrzeżenia przed kolizją. Dość dziwne uczucie.
Opublikowano
Mam tak samo jak kolega z postu wyżej, prędkość naprawdę znikoma, jazda na wprost, żadnych ruchów kierownicą. Nie mam ostrzeżenia przed kolizją. Dwa lata już jeżdżę i nigdy coś takiego nie miało miejsca, można się naprawdę porządnie wystraszyć :8)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ActiveProtection składa się z "PreCrash", "PostCrash" oraz "Asystenta Koncentracji".

System działa także, gdy auto nie ma w wyposażeniu systemu ostrzegającego przed kolizją.

W tym wypadku wygląda na to, że z jakiegoś powodu zadziałał "PreCrash".

Zgodnie z opisem działania systemu, przy braku systemu ostrzegającego przed kolizją, wyzwolenie działania "PreCrash" może nastąpić w wyniku:

- gwałtownego hamowania

- wystąpienia silnej podsterowności

- wystąpienia silnej nadsterowności

Po zadziałaniu "PreCrash" włączane są następujące funkcje:

- automatyczne napięcie przednich pasów bezpieczeństwa

- automatyczne zamykanie szyb

- automatyczne zamykanie dachu przesuwno-uchylnego

- automatyczne ustawienie oparcia fotela pasażera (w przypadku foteli komfortowych)

Po wystąpieniu krytycznej sytuacji, jeśli nie dojdzie do wypadku przednie pasy zostaną ponownie poluzowane.

Jeśli natomiast dojdzie do wypadku zadziała "PostCrash", którego głównym zadaniem jest automatyczne wyhamowanie auta, aby zminimalizować ryzyko kolejnych kolizji.