Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Czy spotkaliście się z problemem, kiedy to F11 nie chce się naładować z prostownika?

Samochód spędził przedwczoraj od 23 do 12 rano na prostowniku, następnie wczoraj od 1 w nocy do 11 dzisiaj i nadal nie pokazuje naładowania.

Prostownik, którego używam to Bosch C3.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jaki dokładnie masz akumulator w tym f11 ?
Opublikowano

Rozumiem, że prostownik typy elektronicznego przeznaczony do akumulatorow AGM i podłączony pod zaciski pod maską? To jedyny słuszny sposób. Czasami zdarza się że na klemach są jakieś elementy pośniedziałe i może slabiej kontaktowac. Ja tak mialem po tym jak auto gdzies stalo dluzszy czas na zewnatrz i niestety ktos nie zamknal bagażnika jak nieopodal myto auto myjką i woda a raczej taka intensywna mgiełka poszla na klemy...czyszczenie wtyczek wokol klem pomoglo.

Moze tez juz akumulator ma swoje lata i nie daje sie naladowac. Powinno sie wykonac test akumulatora specjalnym przyrzadem.

Akumulator mam od 2011 i jak auto stoi jakies 10-14dni to wymaga ladowania; robie tak dla swojego spokoju i wydluzenia jego zycia. Bardzo rzadko mam komunikat o wyzszym rozladowaniu.

Opublikowano

Z tego co kojarzę to AGM 100 Ah, oryginał BMW. Niewymieniany od zakupu.

Czasami się zdarza, że się naładuje, czasami za żadne skarby.. Nie wiem od czego to zależy :/

Ładuje za pomocą biegunów pod maską. Mam jeszcze drugi prostownik z Lidla taki Ultimate Speed, gdzieś niedawno był. Spróbuję podłączyć dzisiaj na noc i zobaczę jak efekty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bosch C3 ma specjalny program do ładowania akumulatorów AGM tak że jest bezpieczny.
Opublikowano

Ale tutaj są rozbieżności. Bo podobny zwykły tryb do ładowania akumulatora, czyli nie śnieżka, także jest przeznaczona do AGM. Przez to ładuje dłużej, ale jest to zdrowsze dla akumulatora.

Sugerujecie jednak, aby ładować w trybie AGM/śnieżka?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A skąd to info że na zwykłym trybie również można ładować AGM ? Po to jest specjalny tryb aby go używać. Nie widzę nic w instrukcji aby można ładować AGM za pomocą trybu 3

http://i65.tinypic.com/jjwf11.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja używam Bosch C7, też zawsze ładuję w trybie AGM/śnieżka.

Zdarza mi się sporadycznie, że prostownik nie chce ładować - ale tylko mojego F11, bo z żony F48 (a wcześniej F20) nigdy nie było takich problemów.

W modelu C7 jest tak, że po włączeniu zasilania prostownik podświetla się na zielono i wtedy trzeba wybrać tryb ładowania przyciskiem "Mode" - zapala się dioda przy odpowiednim trybie, a prostownik podświetla się na niebiesko i zaczyna się ładowanie.

Raz na jakiś czas mam tak, że prostownik jednak nie zaczyna ładowania (cały czas pozostaje w trybie podświetlenia na zielono, jakby czekając na wybór trybu).

Jak wspomniałem zachowuje się tak tylko z moim F11 - może masz podobnie? Wydaje Ci się, że podłączyłeś i powinien ładować, a w rzeczywistości nie ładuje?