Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o jakieś informacje wskazówki jak doposażyć radio w moduł bluetooth

posiadam radio professional ori z 2007r. , kierownica multi

czy wystarczy dokupić moduł i będzie hulać czy potrzebna jest szersza operacja?

z góry dzięki za podpowiedzi!

Opublikowano

Na pewno musisz dokupić wiązkę i moduł, ogólnie taniej i lepiej Cię wyjdzie kupić radio professional z wbudowanym bluetoothem, możesz je rozpoznać po znaczku Bluetooth na obudowie. Cena radi od 300-400zl i do tego masz zazwyczaj ładne chromowane pokrętła. Oprócz radia warto kupić obudowę kierownicy chyba od cabrio która ma w sobie wbudowany mikrofon. To jest najtańsza, najprostsza K najszybsza metoda.

A co do radi to nie wiem czy jeszcze jest ale ostatnio na OLX było takie za 200 czy 250zl miałem brać ale mowię ze juz dam sobie spokój bo dopiero co kupiłem zwykle prof.

Opublikowano

jak dla mnie to pakowanie się w org to strata czasu i kasy - system przestarzały i samo parowanie wymaga niezłych zdolności...

porozglądaj się- ja dołożyłem metablu- połączone z radiem i kierownicą- i śmiga ładnie- a obsługa prosta

Opublikowano (edytowane)
jak dla mnie to pakowanie się w org to strata czasu i kasy - system przestarzały i samo parowanie wymaga niezłych zdolności...

porozglądaj się- ja dołożyłem metablu- połączone z radiem i kierownicą- i śmiga ładnie- a obsługa prosta

mógłbyś zapodać jakiegoś linka i powiedzieć coś więcej?!

jaki jest koszt? czy mikrofon jest dedykowany i trzeba go gdzieś zainstalować?

nie mogę znaleźć nic na alle*ro, dlatego dopytuje

czy można słuchać muzy przez bluetooth?

Edytowane przez Diilmach
Opublikowano

Możesz coś konkretnego napisać? Po raz kolejny widzę twoj taki post i po raz kolejny zero konkretów.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

wujek gogle zna szeczegóły- ale jak wam się nie chce...

system dokładany, mikrofon w zestawie- u mnie zamontowany na szczycie słupka

połączony z radiem i kierą.

W momencie dzwonienia- dzwonek i rozmowa lecą przez przednie głośniki- tył się wycisza . odbiór i koniec rozmowy z kiery.

odtwarza muzykę z telefonu po blutucie. nie ma komunikatów ani książki na displaju radia

Parowanie- szukaj- pin i gotowe . Łączy się automatycznie po włączeniu zapłonu.

Zamontowany pod pokrywą nad nogami kierowcy

Opublikowano

Dziś znalazłem coś takiego, myślę, że w miarę jasno gościu w tym filmiku wytłumaczył. Przy okazji, ma kilka innych ciekawych filmików z retrofitami.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam. Nowy tu, więc wybaczcie wtopy. Podbijam temat.

Proszę o info jak doposażyć moje e90 w bluetooth najlepiej ze streamowaniem muzyki. Auto 2006 iDrive navi bussines mask. Jeden napęd w środku i zmieniarka w bagażniku. Wszystko mi się w nim podoba, ale bluetootha mi brakuje.

Chodzi mi o to co jest potrzebne. Instrukcja montażu najlepiej wersja wideo lub obrazkowa :D. Kodowanie.

Objaśnienie jaka jest różnica pomiędzy mulf a retrofit.

Z góry dzięki

Opublikowano
Jeżeli zależy ci tylko na streamowaniu muzyki to zakup harman kardon bta 10 do tego zasilacz do gniazda zapalniczki 1,2A ważne żeby zasilacz nie był zbyt wysoki, kabel usb - mini usb też z krótką wtyczką lub kątowy, kabelek minijack około 0,5 metra. Następnie wpinasz to wszystko do podłokietnika gdzie masz zasilanie i aux-in, dlatego ważne jest aby wszystko było małe wtedy nic nie przeszkadza w dobrym zamykaniu i nic nie będzie uciskane, parujesz telefon na profilu multimedia i gotowe muzyka gra zestaw jest gotowy do pracy po max 10 sekundach od startu samochodu zestawu nie widać że jest zamontowany a działa rewelacyjnie dodatkowo to opcja diy i niezbyt kosztowna :D
Opublikowano
Dzięki za informację. No właśnie zależy mi głównie na rozmowach, sterowaniu telefonem z kierownicy, głosowym wybieraniu. Muza to byłby miły dodatek :-)
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Doposażam autko w Bluetooth i mam mały problem, nie wiem gdzie podłączyć przewody od mikrofonu do modułu mulf :( , w oryginalnej wiązce ( wtyczce w mulfie) mam tak wpięte przewody:

- pin 22 fioletowy

- pin 23 czarny

- pin 4 biały z czerwonym paskiem

- pin 5 biały z zielonym paskiem

- pin 17 czerwony z żółtym paskiem ( napięcie + )

- pin 36 brązowy masa (-)

Które to piny do mikrofony??? pin 4/5 czy pin 22/23 ??? I który do pinu 1 , a który do pinu 2 w mikrofonie?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :wink: .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisz nr MULF i do jakiego modelu chcesz go wszczepić ?
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano

Temat ogarnięty, te cztery przewody do były do AUX , musiałem dopiąć trzy przewody do gniazda (combox) i pociągnąc do mikrofonu. Wszystko działa, tylko teraz walka aby uruchomić wszystkie funkcje w combox telemtic :-)

Dziękuję wszstkim za pomoc.