Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Temat dość nietypowy, ale przeczytajcie. Od niecałego miesiąca jestem posiadaczem BMW z m54b22. Naczytałem się bardzo dużo o tych silnikach i bardzo się zniechęciłem. Ogólnie zlalazłem mase postów, filmów na yt o tym jak lubią pić olej i chciałem sobie odpuścić, bo jednak perspektywa dolewania 0,5-1l na 1000km, jak dla mnie jest conajmniej nie komfortowa. Jednak troszke po namowie przez kolege, fana BMW i po przejechaniu się jego 2.8 jednak zdecydowałem się :). Szczególnie, że autko było na sprzedaż 20 km ode mnie i miało przebieg 130 tys. (sprawdzony). Autko trudno było sprawdzić na spalanie oleju powkręcać na obroty, redukować biegi itp gdyż nie miało tablic i wyjechanie na ulice było ryzykowne, więc pojeździłem tylko po parkingu. Gdy już zarajestrowałem, pojeździłem troszke, zrobiłem ok 100 km i gasząc silnik zapaliła mi się kontrolka od oleju. Wk@$%#łem się niesamowicie :evil: , byłem gotów oddać auto, bo byłem przekonany, że źre mi olej niesamowicie. Jednak postanowiłem dać mojej beemce drugą szanse, kupiłem litr Castrola 5w40 i kontrolowałem stan. Ku mojemu zdziwieniu zrobiłem już ok 600 km a na bagmnecie nie ubyło ani grama no może dosłownie 1/2 minimetra :mrgreen: , aż się przestraszyłem, że może płyn chłodniczy idzie do oleju czy coś :D , ale wszystko ok. Jak się okazało ta kontrolka zapaliła mi się bo auto było ustawione lekko z górki a na miarce przy kupnie było go dość mało. Teraz pytanie: czy może to zasługa poprzedniego oleju lany był Wolf 0W30 lub 5W30(dość nieczytelna karteczka od wymiany pod maską), czy może poprostu trafiłem taki egzemplarz, dodam, że jeżdże raczej spokojnie i być może to też ma wpływ na prawie zerowe spalanie oleju. Czeka mnie wymiana oleju i nie wiem czy nie zalać go znowu tym Wolf-em, czy jakimś bardziej popularnym wolve czy motulem. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :)

Opublikowano

Sorry, ale serio? Trafił Ci się dobry egzemplarz i szukasz "dziury w całym"? :duh:

Bardzo prawdopodobne, że poprzedni właściciel zrobił jakiś mały "remoncik" :mrgreen:

Opublikowano
Szukałem dziury w całym, już nie szukam :) Czyli raczej musiał być jakiś remoncik? Z ciekawości podjade przy okazji do mechanika żeby mi jakoś sprawdził czy coś było robione przy silniku.
Opublikowano

Nie wszystkie M54 biorą, nie ma zasady.

Kolega też ma 320i z 2002 roku i byliśmy razem jego autem w Chorwacji i przez te pare tys km w tę i z powrotem wziął może 3-4 mm na bagnecie. Olej ma 5w50 Mobil.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Trudno było znaleźć pochlebne posty na temat m54 co do brania oleju, więc byłem nie potrzebnie uprzedzony ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spokojnie, jeszcze doczekasz się aż zacznie pić, to kwestia czasu/km :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Moje b22 na 10tyś km bierze koło litra przy jeździe dookoła domu. Robiąc trasy do niemiec od 700km do 1100km w jedną stronę bierze do 1,5l na 10tyś km. Sądziłem, że szykuje się remont ale doczytałem forum i jestem spokojny, chłopakom bierze więcej. Leje mobila 5w30. Aaa przejechane 284tyś km a na gazie jakieś 80tyś km.
civic VI 1.4+>clk200k>a4b6 1.8t>x3 3.0d>e46 2.0d touring>e46 2.2 touring
Opublikowano
Witam przekonasz sie dopiero jak bedziesz mial dluga trase .Ale z tym olejem to roznie ja jezdze raz w miesiacu 2000km jak jezdzisz normalnie to nie powinna brac .Moja bierze czasami nie wiem od czego to zalezy ale poruszam sie w przedziale predkosci od 160 do 200 km-h i raz wezmie 0.5 a raz nie smieszne coz .Tak profilaktycznie zmien odme i przewody .Ja wymienilem niedawno i auto troche lepiej sie kreci .Pozatym przy wymianie sprawdz date prod. odmy i bedziesz wiedzial wszystko bo jak brala olej to na bank to bylo pierwsze wymieniane .Ja mam szczecie bo u mnie byla ori z 2004r wiec jak dla mnie nie bylo problemow wiekszych ,auto ma juz 200.tys .Takze lepiej literek miec w zapasie jak by co.Pozdrawiam
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Wiem, że to diesel ale ja mam M57 i przez 12 tyś nie uszło z miarki nawet 0.5mm :mrgreen:

M57 nie powinny brac nawet jak maja 0,5 mln km.

M54 biorą , zaczynają od 150-200 tys km, chociaż sa sztuki które biorą duże ilości nawet wcześniej.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...