Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

BMW E60 525d 177KM 2004 Automat

Chcę zmienić felgi obecnie jeżdżę na R16 jest ok ale wizualnie już nie najlepiej to wygląda są za małe jak dla mnie :D chciałbym sobie założyć R18 style 135 jakieś czarne oraz zakupić już opony letnie do tej felgi.

Teraz mam pytanie bo jestem kompletnie zielony w temacie felgi opony co jak itd.

1. Trzeba coś modyfikować żeby założyć felgę R18?

2. R18 nie będzie wystawać na zewnątrz ? Nie będzie ocierać o nadkole ?

3. Konkretnie jakie mają być oznaczenia felgi by było wszystko ok ?

4. Jakie wymiary opon mają być do R18 ? Żebym nie wypadł z drogi :D

Pytam bo oglądam na olx jednak jest tyle oznaczeń ze się pogubiłem nie wiem na co przede wszystkim zwracać uwagę. Kto się zna proszę o radę i pomoc :cool2:

Edit: wpadły mi te felgi mam blisko do sprzedającego (w dobrym stanie bez pęknięć tak deklaruje sprzedający) sam nie wie czy do E60 będą pasować.

https://www.olx.pl/oferta/styling-135-4szt-18-8j-8-5j-czarny-polysk-zamiana-sprzedaz-CID5-IDpXIPZ.html#0715f3fd37

Kto pomoże ? Będą pasować ? I ta cena 1500zł coś za tanio chyba warto się zainteresować ?

Edit2 : znalazłem stronę http://felgenkatalog.auto-treff.com/ jeśli dobrze rozumiem to te felgi powyżej nie będą pasować są do E46 8J i 8.5J tak ? Do E60 muszą być ET20 ET43 J8 i tylko takie będą pasować i do tego oponki najlepiej 245/40R18 dobrze myślę ?

Opublikowano

Witam.

Rok temu też szukałem wiec mogę coś doradzić.

W oryginale do naszych aut wychodziły tylko 8j R18 ET 20 i tym się kieruj. Pasują tez z et 47,50 ale tam chyba trzeba zastosować dystanse i wyglądają strasznie płasko ale to kwestia gustu. Opony mam 245/40 ale możesz tez 225. Uważaj bo na necie jest dużo podrób i replik. Te z ogłoszenia wydają się płaskie wiec na pewno 2 szt. nie są et 20 bo te wychodziły tylko 8j a nie 8.5j. Kolega ma w e90 z et47,50 i wyglądają słabo. Poszukaj na spokojnie a do 2tyś znajdziesz bez problemu.

Opublikowano
No i ok dzięki za pomoc to na spokojnie będę szukał ET20 8J jak piszesz że wszystko ok nic nie trzeba przerabiać i do tego opony 245/40 . Dzięki :cool2:
Opublikowano

Cześć ponownie

Po godzinach szukania znalazłem takie jakie chciałem czarne 135 18R są dostępne dla pewności zapytam będą pasować ? Opis się zgadza ale nie jestem pewien na 100%

Do tego oponki 245/40 R18 rozumiem że to dotyczy przód i tył ?

Luknijcie na ogłoszenie i napiszcie czy nie ma w tym nic podejrzanego...

http://allegro.pl/oryg-bmw-e60-e61-e63-e65-m-pakiet-18-135-m5-e65-i7364885599.html#thumb/7

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak to są odpowiednie do twojego samochodu i jeśli wszystkie mają 8J to opony też wszystkie 245/40 R18 i polecam kupić wzmacniane opony (XL)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

A jak wygląda sprawa z rozmiarem opon . Mam E61 też 525D i kupiłem styling 123 komplet z oponami .

I gość co mi sprzedał miał założone na przodzie 225/45 a na tyle 255/40 . Czy to normalne ? Mówi że w każdym BMW tył auta siedzi niżej niż przód i taki zabieg sprawia wrażenie że auto stoi równo . Czy to prawda ?

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do tych felg (4x8 cali) powinny być opony o tej samej szerokości, do e60/61 dedykowane są 245/40/18 a jak chcesz zmniejszyć opory toczenia to można założyć 225/45/18 na obu osiach. Natomiast te opony można by zastosować przy dwóch szerokościach felg, ale różnica w ich średnicy jest pomijalna (0,23%), więc śmiało można jeździć na takim zestawie, kwestią dyskusyjną jest tylko czy opona 255 nie jest za szeroka na felgę 8-calową.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 6 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Panowie mam 4 felgi r18 8'5j et 20, mogę założyć przód 225 lub 235 /40 a na tył 245/40? Założyłbym wszystkie 245/40 ale na naszych drogach każda koleina będzie "moja", co doradźcie? Przy 225 na przód naciąg będzie duży? 

Doradźcie proszę jak podejść do tematu i jakbyście wy podeszli przy 4 felgach o tych samych wymiarach 

Edytowane przez v2417