Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam otoz taki problem, niedawno zakupiłem E46, zrobiłem nia trase okolo 1000km i po tym zaczelo bardzo mocno drgac przy przyspieszaniu. Zawiozlem fure do mechanika diagnoza uszkodzony krzyzak, to mowie ok zostawiam robcie wymiana z czescia 400zl. Po dokladnej diagnozie dzwonia i mowia ze wal pogiety do prostowania krzyzaki oba do wymiany i ze trzeba poprawic ich osadzenie kooszt wzrosl do 1100zl,panowie zrobili posklaadali, wal oczywiscie wywarzony. No i drganiia ustaly, ale za to pojawil sie nowy probem ze skrznia biegow, cos tam zdrowo sie tlucze przy zmiaie biegow,bez wyjecia wiadomo nie okresla, mowia ze skrzynia do wymiany i ze przez to psuje krzyzaki i podpore. Dodam iz przy odpuszczaniu gazu jest slyszalne wlasnie jakies pykniecie i przy dodawaniu tez jakby cos przeskoczylo albo cos. Nie jestem znawca tej marki dlatego tez postanowilem napisac do was i licze na wasze sugestie co z tym fantem zrobic, czy wystarczy wymienic skrzynie? czy odrazu musze robic dwumase? Dodam ze biegi wchodza bardzo dobrze kazdy z nich.ale martwi mnie ten stukot w tej skrzyni. Czy jest mozliwosc jej regeneracji? Czy musze ja poprostu wymienic? Autko narazie stoi i nim nie jezdze takie zalecenia od mechanika... Jesli bede zmuszony na wymiane to na co mam zwracac uwage i jakie sa ewentualne koszta takiego zabiegu? Pozdrawiam i licze na wasza pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Są zakłady naprawiające manualne skrzynie biegów, ale biorąc pod uwagę cenę używanych skrzyń do e46 jest to nieopłacalne, wyjdzie dwa razy drożej, jak nie więcej. Jeżeli to skrzynia to szukaj używki z gwarancją rozruchową.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
To tak zrobie, ale powiedz mi jeszcze czy jest konieczna wymiana dwumasy ?? Bo mechanik stwierdzil ze jest tez do wymiany.
Opublikowano
No ale na jakiej podstawie mechanik tak stwierdził?? Jeśli jest zużyte koło dwu masowe to ja bym wymieniał cały komplet przy demontażu skrzyni. Były wcześniej jakieś objawy czy coś?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mechanik ogólnie jest od tego, aby oceniać co nadaje się do wymiany a co nie, więc dlaczego uważasz, że może nie mieć racji? W jaki sposób to sprawdził?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
W zaden sposob tego nie sprawdzil, skrzyni nie zdjal, a stwierdzil niby ze ciezko odpala i do tego jeszcze rozrusznik. Mam gdzies papier i dwumasa z tego co pamietam byla wymieniana. Takze jezeli nikt tego nie sciagnal to nie moze sobie wymyslec wedlug mnie tej teorii ze to i to jest do wymiany. Faktycznie w skrzyni przeskakuje jak sie rusza wajcha ale biegi wchodza plynnie.