Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Liczyłem się z tym że to auto będzie palić 15-17 litrów na setkę po mieście ale nie fuck 25 po wyzerowaniu czy to jest normalne??!!!
Opublikowano
Nie, to nie jest normalne. Miałem dwa i byłem mega zadowolony !
Opublikowano
To co może być przyczyną?Tak przynajmniej pokazuje komputer na chwilowym spalaniu.silnik pracuje aksamitne równo ma mały przebieg,zalałem pod korek i jak będę miał 50km przejechane to doleje tak samo na Full i wynik będzie miarodajny.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jak ty patrzysz na średnie spalanie na chwilowym :mad2:

Przejedź minimum 200 kilometrów z 50 to nie będzie miarodajne. Według mnie spalanie będziesz miał Max 15L.

F10 RWD z tym silnikiem paliła mi około 13.5 po mieście

Opublikowano
A co powiesz na to że po 46 kilometrach dolałem pod korek i weszło 12????sama jazda po mieście trochę go piłowałem ale aż tyle?? teraz jestem w drodze do Chorwacji i jest średnia po 500km 10L ale jedę spokojnie.
Opublikowano

Trudno powiedzieć, miałem dwa nowe 35i i paliły ok. 10 l/100km. Nigdy nie używałem Eco Pro :D

Myślę, że zle odczytujesz wskazania, 46 km nie jest wiarygodne do oceny (lejąc pod korek pewnie zmieściłoby się nawet 20 litrów).

Porównywałem kiedyś ten silnik do 28i i palił dokładnie tyle samo przy nieporównywalnie lepszych osiągach !

Opublikowano
Więc panowie,to chyba nie był dobry wybór, jestem w Chorwacji,dziś zapalił się komunikat niski poziom płynu chłodniczego, kupiłem i dolałem,zostawiłem auto pod kwarterą, potem patrzę pod auto a tam sobie powoli kapie płyn no i co teraz autem ujechałem ledwie 1500km w nic nie uderzyłem,jakieś pomysły macie?czy te silniki mają jakieś słabe punkty odnośnie układu chłodzenia?
Opublikowano
Zdalnie namierzyć problem to jak gra w lotto :wink: Nic mi nie wiadomo o problemach tego silnika z układem chodzenia.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałeś kolego pecha... ten silnik to jeden z najlepszych "dzieł" inżynierów bawarskich. Swoją drogą wykazałeś się odwagą, że nowozakupioną maszyną udałeś się w tak długą podróż...

ale wyciek płynu to jeszcze nic strasznego. Daj znać jak się sprawa rozwiązała.

Powodzenia w podróży powrotnej!

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
Problemem jest nieszczelna chłodnica,nikt tu na miejscu nie ma czasu aby podjąć się naprawy,niestety musiałem użyć syfu do uszczelniania chłodnic by móc wrócić do domu,doradzcie teraz jak po przyjeździe do Polski pozbyć się tego syfu?
Opublikowano
Czy mam się bać że tego użyłem ?czy wymiana chłodnicy i płukanie układu wystarczy?sytuacja była podbramkowa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chłodnicę i tak masz do wymiany, co się da węże itp. Rozkręcić, porządnie przepłukać, zalać świeżym płynem, po pewnym czasie go wymienić kolejny raz. Kolega tak zrobił w Audi, jak miał awarię w trasie i też użył tego świństwa. Po tym wszystkim jeździ już trzeci sezon i nic złego się nie dzieje. :) Powodzenia w drodze powrotnej i daj znać, jak dojechałeś i rozwiązałeś problem, bo auto masz zacne :cool2:
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
Mam nadzieję że dojadę bez niespodzianek, po powrocie auto idzie na warsztat i zrobię tak jak napisałeś. Dam znać po powrocie.
Opublikowano

imho trzeba było kontrolować poziom płynu i dolewać wody demineralizowanej, to mógł być np. pęknięty wąż, a zabawa z czyszczeniem układu z uszczelniacza będzie przednia.

Co do spalania ja miałem wcześniej F25 20d i spalał mi ok. 10l, przez chwilę zastępcze też F25 20i i spalanie przy takiej samej jeździe 16l. Teraz zastanawiam się dość mocno nad X3 G01 M40i i zakładam spalanie w mieście ok. 20l. Teraz w M550d 12l/100km.

Opublikowano
To nie był pęknięty wąż tylko chłodnica,myślisz że bezpiecznie jest w razie czego zatrzymywać się w razie komunikatu na autostradzie, (bo nie wiadomo gdzie się trafi)czekać aż ostygnie,dolać i ruszać dalej?zaryzykował byś??
Opublikowano
Wróciłem już do domu i pokonałem 1450 km bez niespodzianek,teraz auto stoi u mechanika na wymianie chłodnicy i płukaniu obiegu wody.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To środek uszczelniający spełnił swoją rolę w 100% na szczęście. W sumie po to jest na takie awaryjne sytuacje. Naprawisz i będziesz cieszył się X3. Wklej jakieś zdjęcia samochodu. :D
Benzyna zamiast krwi...