Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.zamierzam przesiąś się z e60 2,0d na f25 z silnikiem benzynowym. Chodzi mi o wady i zalety silnika 3,5i czy to dobry wybòr i na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie auta z tym silnikiem?moje roczne przebiegi to do 15000km. Na co dzień 20km do pracy i z powrotem plus jakiejś krótkie odcinki po mieście i urlopy 2x w roku.czy może lepiej sprawdzi się 2,8i?ktoś może coś więcej napisać na temat tego silnika 3,5i?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Silnik świetny, ale jak będziesz jeździł po mieście małe odcinki to wypije morze benzyny.

Pamiętaj, że 6 cylindrowce, przy obsłudze kosztują znacząco więcej niż 4.

2.8i stanowczo odradzam, wiele miało problemy, dopiero po modyfikacji oznaczenie 3.0i zdaje się być bezproblemowy. Co więcej 28i pali nieznacznie mnie niż 35i, które brzmi lepiej, ma lepsze przyspieszenie i daje większą frajdę z jazdy.

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
To teraz to już zgłupiałem...miałaś okazję eksploatować ten silnik?Ja znów słys,dałem że jest bezproblemowy.I co oznacza morze benzyny?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Był kolega na forum F25 co eksploatował 35i od nowości - zanim się go pozbył miał 200 tys. bez problemów związanych z silnikiem. Zobacz na inne działy ten silnik był montowany od 1 do 7 włącznie... nie sądze by były jakieś powtarzalne problemy w jakimkolwiek modelu z tym silnikiem

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano

Silnik rewelacyjny do tego auta i pali dokładnie tyle ile 28i...

Jedna z najlepszych jednostek montowanych w BMW.

Opublikowano
Więc mówisz Rafusa że mając na uwadzę tylko benzynę to nawet nie patrzeć w stronę 2,8i?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

N55 3.5 wady z mojego doświadczenia diagnostyki i napraw :

1. Czasami wtryski.

2. Valvetronic bardzo często.

3. Turbo (50\50).

4. Sterownik silnika w sensie pracy valvetronica (brak napięcia na wyjściu ze sterownika silnika) - 2 tygodnie temu wymieniałem taki sterownik silnika na F12 na uzywany.

5. No i elektryczna pompa wody.

Tyle.

Opublikowano
Więc mówisz Rafusa że mając na uwadzę tylko benzynę to nawet nie patrzeć w stronę 2,8i?

Miałem 28i i zaraz po nim dwa 35i, opisywałem wielokrotnie zalety większego silnika, jest on najpopularniejszą wersją montowaną w X5 w Stanach i tam też daje radę.

W X3 ma rewelacyjne osiągi, można z niego wyciągnąć ponad 360 KM ! Nic mi nie wiadomo o problemach z tą jednostką, wymienione powyżej mogą dotyczyć hipotetycznie każdego BMW. wyposażonego w sprężarkę... Ale to oczywiście moja opinia :D

Opublikowano
No ale chyba z dieslami to tych problemów ×2 A i koszta większe?po za tym jakie miały przebiegi motory których problemy dotyczyły??
Opublikowano
Nie miałem nigdy diesla i nie planuję zakupu, więc się nie wypowiadam :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No ale chyba z dieslami to tych problemów ×2 A i koszta większe?po za tym jakie miały przebiegi motory których problemy dotyczyły??

150 tys - wymiana sterownika silnika - wada N55

i takich historii znam sporo z całego świata, wśród moich znajomych, którzy są w temacie

Opublikowano
no dobrze ale chyba przyznasz że na tle innych jednostek ten jest wyjątkowo trwały czy może nie wyróżniający się pod tym względem od innych.Jednym słowem czy polecasz go czy odradzasz?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no dobrze ale chyba przyznasz że na tle innych jednostek ten jest wyjątkowo trwały czy może nie wyróżniający się pod tym względem od innych.Jednym słowem czy polecasz go czy odradzasz?

Nie jest zly - mi tez ten silnik podoba sie.

Opublikowano
A czy te usterki wiążą się z tym że na przykład z miejsca w trasie unieruchamiają Ci auto czy wcześniej dają oznaki do wymiany?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy te usterki wiążą się z tym że na przykład z miejsca w trasie unieruchamiają Ci auto czy wcześniej dają oznaki do wymiany?

Raczej kwestia szczęścia

Opublikowano
Odnośnie silnika 2,8i to wystarczy wymienić wadliwy rorzrząd na ten poprawiony i wszystko będzie cacy czy to jeden z wielu jego problemów?
Opublikowano
Odradzam,ten silnik, słabo jeździ i dużo pali, 35i to zupełnie inna liga :D
Opublikowano
więc wybrane, będzie x3 z silnikiem 3,5i z 2014.mam nadzieję że nie będę żałować,choć benzyna ostatnio ładnie leci do góry))do wyboru mam jeszcze toyotę rav4 z 2015 r.1,6 z fabryczną instalacją gazową , od sąsiada(ma auto od nowości)w niższej cenie niż bmw i pewnie w przyszłości byłoby mniej problemów,ale tak to jest jak człowiek od od lat zaślepiony jedną marką i nie kieruje się rozumem przy kupnie auta tylko emocjami )))
Opublikowano
Będzie Pan zadowolony... moim zdaniem najlepsza wersja F25 jaka powstała :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
więc wybrane, będzie x3 z silnikiem 3,5i z 2014.mam nadzieję że nie będę żałować,choć benzyna ostatnio ładnie leci do góry))do wyboru mam jeszcze toyotę rav4 z 2015 r.1,6 z fabryczną instalacją gazową , od sąsiada(ma auto od nowości)w niższej cenie niż bmw i pewnie w przyszłości byłoby mniej problemów,ale tak to jest jak człowiek od od lat zaślepiony jedną marką i nie kieruje się rozumem przy kupnie auta tylko emocjami )))

Niezły dylemat... Rav, który ledwo co jedzie i "szatan" X3 35i :D

Tak przy okazji, co to za RAV z silnikiem 1.6 ??? Przecież Rav w benzynie było tylko w wersji 2.0, 2.4 i 3.5 - wszystkie wersje EU z silnikiem benzynowym nie było gazowane przez Toyote... bo istniało potwierdzone ryzyko wypalenia uszczelki pod głowicą.

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
Jeszcze takie pytanie do Was,za niedługo będę jechał na oględziny,na co szczególnie zwrócić uwagę i jakich słabych stron tego modelu użyć przy negocjacjach?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
witam jeszcze raz.w przyszłym tygodniu (piątek trzynasty))jadę na oględziny z zamiarem kupna bmw x3 f25 35i 2014r auto ma przejechane około 90tytś. czy jest na forum ktoś z okolic Starogardu Gdańskiego do kogo mógłbym podjechać w celu weryfikacji stanu technicznego?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam jeszcze raz. Odebrałem x3 35i i wrażenia z jazdy zajebiste ale spalanie to już inna kwestia))w trasie średnio 10 A miasto 14 i więcej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gratulacje :cool2: Świetne auto z kapitalnym silnikiem. Pokaż jakieś zdjęcia, a najlepiej załóż galerię :D
Benzyna zamiast krwi...