Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Przeglądałem różne fora, wiele czytałem, i były podobne problemy jednak nie taki sam. Do sedna.

Podczas jazdy samochód nagle zgasł, zapaliły się kontrolki:

- akumulator

- olej

- silnik

- EML (sterowanie pracą silnika)

- ASC+T

Po wyłączeniu, i próbie ponownego włączenia auto kręci i tyle. Po odstaniu godziny auto zapaliło. Po przejechaniu ok. 3km auto znowu zgasło w trakcie jazdy i pojawiły się w/w kontrolki. Stwierdzając "do 3 razy sztuka", ponownie przejechałem ten sam odcinek, po mniej więcej tym samym czasie auto zgasło.

Po 2 dniach znowu odpaliłem auto. Najpierw na luzie pochodziło 30 minut, później przez jakieś 15 pojeździłem, udało mi się rozpędzić do 80km/h i zjechałem do domu. Auto nie zgasło.

Test 6.0 wykazał, że lewa komora jest pusta. Zdjąłem kanapę, odkręciłem pompkę, zajrzałem - faktycznie, lewy bak pusty. Dolałem ok. 3l benzyny, po odpaleniu silnika cała zawartość lewego została przelana do prawego.

Czytałem, że wystarczy mieć paliwa ok. 25l i paliwo samo się będzie przelewać, bez potrzeby pompki, jednak jest pół baku (według T6 w prawej komorze jest 28l) i nic :/ Wszystko z lewej idzie na prawą (za pasażerem).

Prawa na 100% pracuje, lewa - nie wiem, nie mogę jej wyciągnąć więc widziałem tylko tyle co udało mi się odchylić. A jako że komora pusta to nie mogłem tego stwierdzić po bąbelkach jak w prawej.

Pływak? Pompka? Jakiś czujnik nawalił i wszystko idzie na prawo bo twierdzi, że tam jest pusto? O co może chodzić?

Pozdrawiam,

Adam

update: przeczytałem gdzieś, że paliwo w pierwszej kolejności jest pompowane do prawej komory. Jeśli jest powyżej 30l wtedy dopiero część przelewa się do lewej. Prawda to?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, prawda, paliwo do ok 30l ma być tylko w prawej komorze, czyli tam gdzie jest pompa paliwa. Sprawdź błędy programem do bmw i pewnie wyjaśni się przyczyna nieodpalania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Powodem zapalalnia się kontrolek i gaśnięcia auta było zalewanie świec. Wymienione zostały wszystkie uszczelki + czujnik wału. Wszystko śmiga.

Można zamknąć :)