Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, ostatnio po przejechaniu autostradą, średnio 140-150 km/h, bez katowania, po przejechaniu 120km silnik zaczął stukać, stopniowo, na początku nie było to odczuwalne ale obecnie gdy ją odpalam to stuka strasznie głośno, do tego wydobywają sie białe kłęby dymu z rury wydechowej, inpa wywala-5 needle motion sensor. Ktoś wie co mogło się stąć?, olej w normie, płynu chłodniczego nie bierze, nie ma nagaru, trzęsie troche silnikiem przy stukach, słychać jakby z góry silnika dobiegał hałas.

Będę wdzięczny za wszelkie rady. :mad2:

Dodam że wygląda to bardzo podobnie jak na tym filmie :

Opublikowano
W jaki sposób najlepiej zdiagnozować czy to napewno wina wtrysków ? Nie chciałbym kupować nowych i żeby potem się okazało że to nie tego wina ..dodatkowo przy dodawaniu gazu zwiększa się częstotliwość stuków
Opublikowano
Musisz sprawdzić czy nie leją. Wtryski potrafią właśnie w ten sposób stukać. Słychać chyba że nie chodzi na wszystkie cylindry jak dałeś kamerkę przy wydechu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W m47 nie robi się testu przelewowego, jak jest mokro to sprawdź skąd cieknie, jak z gniazda wtryskiwacza to wymień podkładkę miedzianą, dokręć jarzmo kluczem dynamometrycznym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Wtryski zdiagnozujesz na stole ciśnienie otwarcia dla nowego wtrysku w granicach 204 - 216bar.

Miesiąc temu regenerowałem pompę i wtryski które na stole otwierały się przy 180bar oczywiście wszystkie lały, wtrysk sterujący też miałem uwalony i zakupiłem nowy.

Auto pomimo lejących wtryskiwaczy odpalało od strzała czy zima/lato nie było problemu, niestety padła pompa :cry: i wszystko poszło do regeneracji.

Tu filmik jak auto pracowało:

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Witam ponownie, stwierdziłem że wezmę się za wyjęcie kolektora, obudowy i filtru powietrza oraz potem wtrysków i oddam do sprawdzenia w serwisie. Mam tylko jeden problem, po odkręceniu wszystkich wtrysków pierwszy od strony przodu auta wyszedł podwazając go łapką, drugi niestety który był wilgotny nie chce za nic wyjść :/ boje się że coś uszkodze, używałem dość sporo siły, jakieś pomysly jak wyciągnąć?
Opublikowano

Pokrywa zaworów jest z tworzywa i łatwo można ją uszkodzić podważając wtryski, więc lepiej tego nie robić.

Najlepszym rozwiązaniem do demontażu wtrysków był by "młotek bezwładnościowy" możesz sam wykonać z kawałka pręta dwóch nakrętek i ciężarka - do amatorskich zastosowań w zupełności wystarcza.

Wtryski przed demontażem możesz spryskać naftą lub zwykłym WD40.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz to trochę późno, ale na gorącym silniku łatwiej wyjąć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam ponownie koledzy, wtryski wyjęte, oddane do sprawdzenia ale dowiedziałem się że są okej, z tego co czytałem na forach może byc to wal/ koło pasowe / turbina lub nawet panewki ale czy tak by dymił przy tych uszkodzeniach ?..proszę o pomoc, co mogę jeszcze sprawdzić ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz mieć dwa problemy, stukanie to może być koło pasowe (zdejmij pasek osprzętu i odpal na chwilę) a dym może być spowodowany problemem z pompą wtryskową (do sprawdzenia w programie do bmw).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
witam ponownie, dalej nie rozwiązałem problemu ze względu na brak czasu, z powrotem zabieram się za autko, czy może ktoś podrzucić schemat podłączenia wiązki elektrycznej silnika? tej pod kolektorem. Czy możliwe że to pęknięty wał? słyszałem że to dość częsty problem..