Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej! Jakiś czas temu podczas jazdy autostradą zauważyłem, że mam cały czas zasprzęglone wisko, w środku słyszałem gwizd i analogicznie wzrosło spalanie. Zamówiłem nowe z firmy behr (480 zeta bodajże), przy okazji byłem zmuszony wymienić pompę wody, bo kiedyś genialny mechanik zamontował wisko na klej do gwintów :mad2: :mad2: :mad2: Już do niego nie wróciłem :D. Tak czy inaczej sporo czytałem jakie wisko wybrać itp itd, natknąłem się na tematy, że nowa wiskoza musi stać w pionie przed założeniem, tak też zrobiłem, postawiłem w garażu i montowałem ją dnia następnego. No i tu zaczyna się problem, nowej wiskozy przed złapaniem temp roboczej przez silnik nie jestem w stanie zatrzymać ręką, i co gorsze nie rozłącza się w ogóle (ani przy redukcji, ani przy pałowaniu do 6k rpm). Gdzieś ktoś pisał, że musi się ułożyć, ja zrobiłem na swojej ~800km i jest jak było. W związku z tym pytanie - oddawać na gwarancji? Czy jest w ogóle szansa, że wymienią na inną? Czy może coś jeszcze może być przyczyną? Silnik m62b35 1997r
Opublikowano

podepnę się pod temat - zakupiłem początkiem maja E39 540i polift, w obecnych upałach pierwsze 10-15 minut jazdy jest cisza, potem jest typowy dla ciężarówek szum/wycie, hałas rośnie razem z obrotami silnika, nie ma znaczenia czy klima jest włączona czy nie. Domyślam się, że to też wisko, bo powinno się rozpinać przy wyższych obrotach? Czy ma się kręcić razem z obrotami silnika (wałem korbowym) dopóki znowu się nie schłodzi? Póki co nie doczekałem się, żeby po włączeniu wisko znowu samo się wyłączyło, ale jednak są upały, a jeżdżę tylko w dzień. Jak kupiłem auto, wracałem nim nocą przy temperaturze zewnętrznej ok. 10 stopni i przez 300km trasy (90% autostrada, tempomat na 160km/h) nie zauważyłem takiego hałasu, nawet ruszając z otwartymi szybami z pod bramek.

Czy po prostu stare V8 generuje tyle temperatury i przy letnich temperaturach "ten typ tak ma"?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
na zimnym zawsze słychać jak startuje wisko (mówimy oczywiście o sprawnym) po krótkiej chwili powinno się rozpiąć, to nie obroty silnika są wykładnikiem do oceny sprawności wiskozy tylko zapięty komp/podniesiona maska i obserwacja jak się zachowuje jak wzrasta temperatura, wiskozy nie trzeba oddawać jak się spina za wcześnie czy za późno, to można przestawić, ale w którą stronę, no to trzeba ją jak pisałem szczegółowo poobserwować, są wiskozy z możliwością regulacji, są też te niby ustawione przez producenta, ale i te i te można korygować, to bardzo proste urządzenie, ma tylko jedną wadę, jest mało precyzyjne, o czym właśnie piszecie, inną sprawą jest termostat jaki siedzi i przy jakiej puszcza, jak to nie jest zsynchronizowane z wiskozą, no to będą właśnie takie kwiaty
Opublikowano
W moim przypadku to wisko behr z blaszka, nie ta spirala. Termostat rok temu zakładałem z mahle jeśli dobrze pamietam, i wszystko wskazuje na to że otwiera się przy 105st. Twierdzisz kolego że to tylko i wyłącznie kwestia regulacji? Rozumiem że chodzi o docisk tej blaszki? Pytanie czy jest sens, skoro wywalilem prawie 500 na wisko i mam na nie jeszcze gwarancję.. Aha, i co do zachowania wisko... generalnie cały czas jest zasprzeglone, sprawdzałem przy otwartej masce trzymając na obrotach, jak i mam ciągły szum podczas jazdy, kręci się w zasadzie bez przerwy
Opublikowano
na zimnym zawsze słychać jak startuje wisko (mówimy oczywiście o sprawnym) po krótkiej chwili powinno się rozpiąć, to nie obroty silnika są wykładnikiem do oceny sprawności wiskozy tylko zapięty komp/podniesiona maska i obserwacja jak się zachowuje jak wzrasta temperatura, wiskozy nie trzeba oddawać jak się spina za wcześnie czy za późno, to można przestawić, ale w którą stronę, no to trzeba ją jak pisałem szczegółowo poobserwować, są wiskozy z możliwością regulacji, są też te niby ustawione przez producenta, ale i te i te można korygować, to bardzo proste urządzenie, ma tylko jedną wadę, jest mało precyzyjne, o czym właśnie piszecie, inną sprawą jest termostat jaki siedzi i przy jakiej puszcza, jak to nie jest zsynchronizowane z wiskozą, no to będą właśnie takie kwiaty

On kompa nie potrzebuje bo wisko chodzi przed złapaniem pionu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
więc to oznacza że mu się spina za wcześnie, a jeżeli chce zrobić z tym porządek, to musi podnieś maskę i zapiąć kompa, aby precyzyjnie zobaczyć co się z nią dzieje i jak reaguje