Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

czy ktoś wie jak zdemontować w miarę prosto tylną półkę w F30? czy trzeba ściągać tylne słupki? kiedyś już się za to zabierałem i sprawa nie okazała się taka prosta (być może dla mnie). Coś po prostu tam lata podczas gwałtownego przyspieszania i hamowania, ale niestety jak próbuję wciskać palce pomiędzy półkę i szybę to nic nie znajduję, za mało miejsca jest. Na początku po kupnie auta 2 lata temu coś mi latało przy mocnym skręcie, ale to był akurat patyk jak od waty cukrowej 30cm i go łatwo wyciągnąłem bo był właśnie w tej szczelinie pomiędzy półką i szybą, ale tego drugiego problemu przy przyspieszaniu/hamowaniu nie jestem w stanie tak rozwiązać, widocznie siedzi coś głębiej. Tak mnie zaczyna to irytować, że trzeba w końcu to zrobić tylko nie wiem jak. Być może jakaś kamerka by się przydała na jakimś czymś giętkim, ale nie wiem kto taki sprzęt ma, może w ASO mają takie gadżety...

Jakby ktoś dysponował jakimś schematem/filmikiem to byłbym wdzięczny.

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

Opublikowano

Dzięki. A jakbyś ocenił na ile to pracy jest dla mało biegłego w rozbieraniu auta :) Tam trzeba koniecznie wykonać przed tą pracą te punktu:

- Remove trim panel for roof pillar at rear left/right

- Remove rear seat backrest

Jak mam się męczyć 3h i połamać zaczepy itd. to chyba poszukam kamerki najpierw.

Sprzedam:

Opublikowano

Wydaje mi się, że mozna to ogarnąc w 40 min. Jak nie masz do świadczenia to przyjmij, że w 2h ogarniesz.

Żeby zaczepów (kołków) nie połamać to po prostu trzeba podejśc z głową.

Masz schematy na których wskazane są miejsca kołków mocujących tapicerkę do blachy. Trzeba elementy podważać w poblizu kołków z czuciem. Znaczy się one dośc mocno trzymają ale po mocniejszym szarpnięciu powinny puścić. Musisz to wyczuć. Jeśli element nie chce odejśc tzn., że gdzies coś go trzyma - np. nie odkreciłeś jakiejś śruby.

Aha podstawą do zabawy z jakimkolwiek demontażem tapicerki w aucie są ściągacze. Coś takiego :

http://allegro.pl/neo-sciagaczy-sciagacze-do-tapicerki-6-szt-11-823-i6138890603.html?reco_id=babdfe6c-5dfe-11e8-8f4f-d89d675b9d60

Zaopatrz się w nie oraz śrubokręty krzyżaki oraz torx. niekiedy mogą być również gniazda spline - ale chyba w tym przypadku nie będziesz miał.

Zwróć uwagę na takie plastikowe czarne kołki/nity, które sa pod nr 1 na rysunku nr RB51 01176. Zobacz jako one są zbudowane - musisz ten środkowy trzpień wyciągnąć i wtedy łatwo wyjdą. Jak zaczniesz podważać ich najszerszą opaskę to się uszkodzą. Jakby co to kosztuje grosze w aso, ale trzeba się do nich wybrać.

Próbuj ściągnąć poszycie słupka C i tak jest pierwszy w kolejności. Na jego przykładzie zobaczysz o co chodzi z wyrywaniem kołków tapicerki z nadwozia - tylko z czuciem ;) Zobaczysz jak ci pójdzie.

Jeśłi chodzi o demontaż siedziska, to jest moment. Ja się osobiście kiedyś namęczyłem, żeby je z powrotem zamontować - mialem problem z włożeniem odpowiednim w siedzenie gniazd od pasów bezpieczeństwa.

Generalnie uważam, że jak sie dobrze czujesz ze śrubokrętem i młotkiem w ręku to dasz radę. Podstawa: ściągacze + odpowiednie śrobokrety / bity oraz patrz na schematy i odkładaj sobie łaczniki w jedno miejsce tak, zebys wiedział który gdzi ema trafić z powrotem.

A z kamera bym się nie bawił. Będziesz tracił czas na jej szukanie, pożyczanie od kogoś, i nawet jak zlokalizujesz co ci lata ta kamerą to i tak będziesz musiał rozkręcać tapicerkę zeby to wyciągnąć.

Opublikowano

Ja kiedys rozkladalem pol boku auta (tapicerki + troche dookla schowka i kawalek kanapy tylnej), zeby przeciagnac wiazke do PDC z przodu auta do REMa z tylu. Mysle, ze to bedzie podobna robota z ta polka.

Powiem tak - straty jakies beda na pewno, ale te wszystkie klipsy sa dosyc tanie i zrobione tak, ze sam klips tylko wymienisz.

Raczej jest to dostepne od reki. Z wizyty w salonie na Karkonoskiej jest jeden plusik - bardzo mile Panie na recepcji :)

Opublikowano
Dzięki za cenne wskazówki :), zamówię te ściągacze, bo nie mam, już wiele razy by mi się przydały i zawsze palcami na wyczucie robiłem z modlitwą w głowie ;). Generalnie coś tam dłubię przy aucie, więc może ogarnę. Najgorzej połamać i jeździć do ASO i zamawiać, czekać itd... ale może tym razem uda się bez takich przygód. Kolega Deen dobrze mówi, Panie na Karkonoskiej są bardzo fajne :) mam tam 1km drogi więc tragedii nie ma :)

Sprzedam:

Opublikowano

możesz sobie zapobiegawczo zamówić kilka 51 11 1 908 077 (nit o którym pisałem wcześniej) oraz 51 43 7 001 491 (kołki do tapicerki - będą przy poszyciu słupka C).

Ja sobie kiedyś zamówiłem po kilka sztuk bo jak się grzebie w aucie to nieraz kołeczek się uszkodzi i trzeba nowy założyć.

Z reszta te kołki do tapicerki z tego co wiem to w serwisówkach czy to BMW czy VAG są jako jednorazówki. Jak zdejmujemy jakieś poszycie to teoretycznie wymiana i tyle.

PS. jak tak blisko ICM to Ołtaszyn czy Klecina ? Bo to moje tereny też ;)

Opublikowano
Powiedzmy, że Ołtaszyn ;) a konkretnie Wysoka. To jak jesteś z okolic to może znalazłbyś chwilę czasu i byśmy to ogarnęli w 40min ;) ? stawiam piwko, flaszkę co tam lubisz;)

Sprzedam:

• 5 lat później...