Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś z Was posiada dystanse? Ja myślałem po 1cm na oś przednią i po 2cm na tył. Posiadam opony 205/50/17 da radę poszerzyć, czy może obcierać?

Pzdr,

Tomek

Opublikowano

Hej,

ja mam 225/45/R17 więc szersze, myślę że nie powinno być problemu :)

Pozdrawiam

[E87] 120d : 200KM i 432Nm :dance: http://images.spritmonitor.de/328501.png Yamaha R6 : 120KM http://images.spritmonitor.de/276839.png
Opublikowano

hej,

no nie powiem żeby po koleinach jeździło się dobrze bo samochód czasami mam wrażenie że jedzie gdzie chce :)

ale za to w zakrętach + równomierne obciążenie osi 50/50 w porównaniu do leona top sporta (200PS i 300Nm) nie ma porównania, chociaż leon lepiej się zbierał zdecydowanie

pozdrawiam

[E87] 120d : 200KM i 432Nm :dance: http://images.spritmonitor.de/328501.png Yamaha R6 : 120KM http://images.spritmonitor.de/276839.png
  • 1 rok później...
Opublikowano

ale za to w zakrętach + równomierne obciążenie osi 50/50 w porównaniu do leona top sporta (200PS i 300Nm) nie ma porównania, chociaż leon lepiej się zbierał zdecydowanie

Leon to nieporozumienie jesli chodzi o zakrety, podsterowny strasznie. Za to ciekawi mnie jak leon zdecydowanie lepiej sie zbiera od zawirusowaniej 120d bo ja tego jakos nie widze. Sam mialem leona 212km 336Nm i czasy na poziomie 6,8 do 100 powtarzalne gdzie bmw ma ~6.4 takze cos nie teges. Albo ja tak nieogarnialem oski albo ty nie ruszasz odpowiednio :twisted:

Apropo dystansow pamietaj ze zawias na tym cierpi, bezpiecznie dac max po 10mm

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

hej

ja w swojej betce mam dystanse i to chyba kolo 10mm nie mierzyłem bo już kupiłem razem z autkiem 18 pasuja i 17 orginalne tez pasują chowiac sie idealnie w nadkolach. :)

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam w nowym roku!

Poniewaz mam z marszu slaba baze (116) to mam ochote pojsc w handling i look, a nie bron boze performance:)

Moj sasiad ma identyczna jedynke, tez stoi na 17" 7j, a jednak jakos tak troche nizej i agresywniej siedzi! Niestety nie mam vinu ale podejrzewam ze tam zostal dolozony pakiet sportowego zawieszenia (ma rowniez malowane klamki etc, a to chyba byl jeden advantage packet?). No nie wazne, rzecz w tym ze chce troche nizej posadzic swoje auto plus nadac mu bardziej sportowy charakter.

Po przeczytaniu internetu myslalem o Eibachach pro kit (25/30mm) do seryjnych amorow, ale chcialem rowniez dolozyc dystanse eibacha/sparco/ebay(?).

Stad mam kilka konkretnych pytan:

1) Czy takie polaczenie springow + dystansow bedzie dobrze i juz zauwazalnie lepiej wygladac ?

2) rozumiem ze eibachy na seryjne amory wchodza bez problemu?

3) montaz dystansow mozna samemu przeprowadzic po prostu podkladajac je miedzy kola a piasty?

4) jakie konkretne zestawy polecacie?

5) jaka grubosc dystansow bedzie optymalna ? Im grubsza tym lepsza ale myslalem o +24mm/os. Bedzie juz cos widac? Czy rozne grubosci na kazda os ?

Do tego dojda opony 225/45/17. Niestety na felge 18 nie mam kasy i zastanawiam sie czy takie mody na 17" w ogole nie beda komicznie wygladac ? Mam wzor 256.

Dziekuje !!!!

P

Opublikowano

1) Tak, na pewno auto zyska na wyglądzie ;)

2) Tak

3)Tak

4) Dystanse H&R, Eibach są chwalone (ważne żeby były z pierscieniem centrujacym), ja miałem w swojej jedynce firmy HBM 17mm i nie mam zastrzeżeń

5) Przy felgach 17 cali i szerokosci 7 cali polecam dystanse - przód 15mm, tył 25mm :)

Odłóż na fajne 18", teraz naprawdę można wyrwać je w dobrych cenach :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Super, dzieki Bond za pomoc (kolejna:) ).

Chyba najrozsadniej jest najpierw wymienic sprezyny, potem opony a potem sprawdzic jakie dystanse wejda bez haczenia, dobrze mysle?

Swoja droga wymiana sprezyn w jakiej kwocie powinna sie zamknac za sama robocizne nie w aso?

Co do 18" sam nie wiem czy do tego silnika to nie za duze kolko i czy faktycznie bedzie wizualnie niebo a ziemia miedzy nimi a 17 ktore mam teraz (zwlaszcza po obnizeniu)... Wiadomo ze nice to have, ale nie chce kurcze az tyle pakowac w 1.6 :(((

EDIT:

Czy takie dystanse jest sens kupować ?

http://allegro.pl/dystanse-flansze-hr-germany-2x15mm-bmw-5x120-i2894945662.html

Czy lepiej tylko w nówki się pakować ?

Dzięki !

P

Opublikowano

Jeszcze szybkie dwa pytania. Ile nizej siedzi zawieszenie s226a vs stock ? Czy na eibachach bedzie nizej od s226a ?

I drugie pytanie: czy dystanse 30mm na os beda w sam raz do eibachow i opony 225/45/17 ? Chodzi o jak najdalsze wysuniecie kola ale w granicach tolerancji pozostalych seryjnych elementow ukladu.

Dziekuje !!

P

Opublikowano
Opcja s226a obniza auto o okolo 15mm (info z katalogu przedliftowej jedynki), moja sugestia, najpierw zaloz springi, a potem sobie zmierzysz sobie ile potrzebujesz wysunac kolo, jak Ci pisalem z moich doswiadczen wynika, ze 15mm przod, 25mm to idealne rozwiazanie w serii 1 (dla felg 17x7)
Opublikowano

to moze ja cos napisze :)

jesli chcesz zeby autko fajnie lezalo to moge z czystym sumieniem polecic ci springi eibacha :)

felgi mam m=pakietowe z tylu 7,5 a przod 7 i na nich 225/40 :) z tylu dystans 25mm i przy 7,5cal to maks dystans jaki mozna wlozyc :) chyba ze nie wozisz bagazu i osob :) bo inaczej mozesz miec problem z przebita opona tudziesz rozwalonym brzegiem blotnika :) z przodu nie mam wiec sie nie wypowiadam :)

podglad jak to wyglada

http://images33.fotosik.pl/516/287b707850e055d1m.jpg

http://images41.fotosik.pl/1895/34b91e5e92bbd145m.jpg

Opublikowano

Ps - to 17 czy 18?

18

to moze ja cos napisze :)

felgi mam m=pakietowe z tylu 7,5 a przod 7 i na nich 225/40 :) z tylu dystans 25mm i przy 7,5cal to maks dystans jaki mozna wlozyc :) ]

style 208 wychodziły tylko w takiej kombinacji

7,5x18 ET 49

8x18 ET 49

8,5x18 ET 52

Opublikowano

style 208 wychodziły tylko w takiej kombinacji

7,5x18 ET 49

8x18 ET 49

8,5x18 ET 52

my bad :) sorry :)

dzieki Klaudiuszu za poprawke :)

kombinacja moich felg to 8x18 et49 i 8,5x18 et 52 ( chyba bo nie pamietam :mad2: jutro jak bede w domu to potwierdze to :) :8) )

na wiosne planuje przelozyc dystans na przod i zaatakowac na tyl 30mm moze ciut wiecej ;p byc moze jakis gwint wpadnie :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam forumowicze.

Mam dylemat bo zbliża się sezon letni, i planuje założyć dystanse do swojej 1-ki.

Teraz pytanie do was , felga ktora mam to Felga 8,5 x 19" ET 43 i opona 225/35 , jaki dystans mi sie zmiesci ? doradzcie coś, czy przod 15mm / tyl 25mm bedzie ok ? , oczywiscie wszsytko w miare rozsądku tyl szerzej a przod troszke mniej, czy takie rozmiary jakie podałem wyżej beda ok ? aha zawieszenie jest fabryczne sport, niemam pojecia jak to sprawdzić i gdzie , ktory dystans bedzie odpowiedni. Pomozcie cos ludzie.

Opublikowano
Proponuje zalozyc najpierw bez dystansu i zobaczysz sobie, bo przy 8.5 cala z przodu to slabo tam widze dystans...
Opublikowano

ale po co zakladac jak ja je mam ? nierozumiem... to co , propozycja tylko na tył lekko ? zeby było bardziej agresywniej ?

felgi sa u mnie w temacie , gdzie opisuje swoja jedynke na ostatniej stronie.

Opublikowano
przod 15mm / tyl 25mm bedzie ok ?

jak ci wejdzie przód 5mm / tył 10mm to będzie maxymalny maxior o ile nie będą już obcierać

Moim zdaniem to juz bedzie. Jak mialem w E81 20mm z tylu przy feldze 8 cali i oponie 225/40 to obcieralo juz.