Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w moim wątku. Na bmw-sport auto jest już od dawna opisane a tutaj jakoś nie było dlatego postanowiłem to zmienić. Wiem , że bmw-klub jest zdominowany przez serię e9X jeśli chodzi o model 3 ale może kogoś zainteresuje ten temat jako swoista ciekawostka.

Auto kupione z myślą o swapie na m57n. Kryterium wyboru to było bezwypadkowe nadwozie w fabrycznym m pakiecie dlatego pierwotny silnik nie miał większego znaczenia. Akurat trafiło się 318ti dlatego posłużyło za bazę.

Cały swap wykonali chłopaki z groupeaie.pl i poza akmumulatorem pod maska jest jakby wyszło z fabryki. Auto przechodziło wiele różnych mniej lub bardziej udanych modyfikacji by finalnie trafić do Łukasza spod Krakowa (lukbmw) i Przemka z Wrocławia (ECU-PERFECT , Przemek4net )

Mecahnicznie to silnik m57n euro3 ze skrzynią biegów z e60 525d , kołem dwumasowym i sprzęgłem z e60 530d , zawieszenie h&r monotube, stablizator przedni z e46 m3 , tylny z z4 m, hamulce przednie to zaciski maserati Gt i tarcze z range rovera sport, tylne z 328i , układ wydechowy przelot 3" na jednym końcowym tłumiku by groupeaie , dolot to przerobiony kolektor ssący bez klapek z e46 330d , bardzo duży fmic, suchy stożek AEM, pokrywa zaworów z 535d , odlewany w PL kolektor wydechowy by lukbmw, hybrydowe turbo by lukbmw, wtryskiwacze z 535d odpowiednio przerobione , przerobiona pompa CR i żmudne długie strojenie tego wszystkiego by Przemek4net. Efekt to 413km i 926nm przy tym auto świetnie się prowadzi i tak samo hamuje. Można powiedzieć , że to dość fajny sleeper bo jest naprawdę szybki i mega niepozorny.

IMG_4909.jpg

IMG_4908.jpg

IMG_4905.jpg

IMG_4904.jpg

IMG_4899.jpg

35aef26c-bd0f-439e-9f4a-6401fbd684a2.jpg

e495f56a-88da-43b6-bd53-ab17b5d75bcc.jpg

IMG_4898.jpg

ea336b79-00fa-4817-9a19-255a8ce8ca97.jpg

IMG_5706.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już pisałem na bmw-sport, że compact jest rewelacyjny :cool2: dawaj filmy obrazujące jak jeździ :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spokojnie, większość jeszcze przeciera oczy ze zdumienia :mrgreen:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zap....ala compact z m57n po programie a ten musi latać :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
stare , brzydkie e46

Sam jesteś stary i brzydki :wink: :P Chcemy wincy! Ja bym chętnie zobaczył nagranie jak killujesz jakieś OOOO S4 czy inne tajp-er. :cool2:

Opublikowano

OOOO S4 czy inne tajp-er. :cool2:

Tak szczerze, choć może nieskromnie to szkoda ropy na takich "przeciwników" :wink:

E92 m3 , E39 m5, A45 amg, focus RS , audi RS3 , 911 (991 fl) carrera 4, takie wozy na razie nie dały rady "kompotowi" :P

Nieco osłabiona , bardziej ucywilizowana wersja z bardzo małym zadymieniem jedzie mniej więcej tak :

Opublikowano

Zmostkowałeś silniczek obrotomierza z silniczkiem prędkościomierza? :P

Pięknie idzie ....:D

Ps. A robiłeś test przyspieszenia?

Kładziesz stówę na deskę po stronie pasażera. Ruszasz z pełnym gazem, a pasażer jak da radę sięgnąć po banknot, to jest jego. ;)

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Spokojnie , coś tam zamieszczę w miarę rozwoju wydarzeń - choć tutaj na forum e46 nie wzbudza jednak szczególnego zainteresowania :lol:

Nie to ze nie wzbudza, ale podejście użytkowników do samochodów z bmw forum jest diametralnie inne niż tych ze sportu, głównie w kwestii stylu/gustu.

Sam chciałem zrobić taki projekt jak w/w ale odpuściłem rekompensując sobie w inny sposób.

Co do mocy ... mnie bardziej interesuje kwestia trakcji na mokrym w warunkach miejskich, choć może przy takim IC i słabym dole nie jest źle - choć patrząc na wykres to przy 3k ....

• 5 tygodni później...