Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kilka miesięcy temu wymieniłem odmę na nową ponieważ stara była zawalona tzw. masełkiem przebieg prawie 300 tys. przewody zostały stare ale sprawdziłem były drożne silnik pracował i pracuje dobrze ale pojawiło się znowu po odkręceniu korka na pokrywie zaworów takie lekkie buczenie jak przed wymianą. Dodam że silnik reaguje na odkręcenie korka spadkiem obrotów i nierówną pracą i czuć że jest duże podciśnienie bo trzyma korek jak się go podnosi , pod korkiem czyściutko zero masełka , olej wymieniony w listopadzie z Castrola na Valwoline 10W/40. Dlaczego jest to buczenie ?? ..pozdro...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5w40 się leje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Na innych forach goście opisywali że jeżdżą na takim po przesiadce np. z Castrola i jest wszystko ok , ja przez wiele lat lałem zawsze castrola ale opinie ostatnio o nim są coraz gorsze ( też na innych forach) więc postanowiłem przejść na coś "lepszego" .. i tak zalałem Valwoline... Miałem E38 M52 TUB28 i jeździł na Castrolu Magnatecu 10W/40 i śmigał aż miło ale zaraz po kupnie wymieniłem odmę i było super...
Opublikowano

Jakiej firmy odma?

Co do oleju zalany to szkoda wywalac tym bardziej ze to valvoline wiec olej calkiem ok najezdzij na nim 10k km i wlej sobie synpower od valvoline 0w40 badz 5w40 jesli nie nabijesz do zimy 10tys km to wymien tak czy tak przed zima polecam 0w40 jesli cena nie odstrasza 5w40 oczywiscie tez jak najbardziej ok! Nie dawaj sobie wmowic ze cos sie rozszczelni popsuje etc nasze silniki do nowych nie należą i temu polecam 0w40 (olej podczas pierwszego odpalenia szybciej dociera do kluczowych miejsc).

Ps oczywiscie wszystkie węże od odmy zmienione badz chociaż oczyszczone i sprawdzone?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Podepne sie pod temat. Posiadam bmw e39 523i ostatnio zaczal wydobywac dziwne dzwieki podczas jazdy. Gdy przyspieszam slychac doslownie buczenie w przedziale obrotow 1000 -2500tys. Dzwiek zmienia tonacje nierownomiernie. To znaczy gdy przyspieszam dzwiek jest coraz to wyzszy ale potrafi tez nagle zmienic tonacje na nizszy tak nagle i znowu na wyższy mimo ze caly czas przyspieszam. Gdy puszcze noge z gazu i auto hamuje silnikiem jest taki sam objaw. Dzwiek ten jest wyraznie slyszalny.Przypomina wlochatego przyjaciela z gwiezdnych wojen czubake:D dodam ze wystepuje to tylko pod obciazeniem i zazwyczaj jak jest zimny ale na cieplym rowniez sie zdarza. Na postoju po przygazowaniu kilkukrotnie nie slychac tego.

Spotkal sie ktos z czyms takim? Czy odma moze wydobywac takie dzwieki podczas przyspieszenia i pod obciazeniem? Wymienialem ja jakis czas temu.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam , trochę odświeżę temat ponieważ zbliża się wymiana olej chcę przejść na syntetyk 5W/40 ale cały czas niepokoi mnie ta odma o której pisałem wyżej a mianowicie ubywa mi trochę oleju w silniku nie ma tragedii ale ubywa i po odkręceniu korka wlewu jest to delikatne bzyczenie nie tak mocne jak przed wymianą ale jest słyszalne i teraz nie wiem czy jeszcze raz wymienić odmę przed wymianą oleju czy nie? dodam że auto nie dymi ani rano przy zapaleniu ani podczas jazdy i w ogóle nie widać oznak zużycia oleju na zewnątrz auta a jednak ubywa.. co mi poradzicie bo termin mnie nagli tej wymiany a nie wiem co zrobić ... pozdro...