Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z forumowiczów użytkuje uchwyt na 2 lub 3 rowery montowany na klapę sedana?

Zastanawiam się nad zakupem któregoś z modeli gdzie koła roweru mają podparcie i rama ma niezależne mocowania, np taki:

http://allegro.pl/advans-aguri-bagaznik-rowerowy-uchwyt-3-rowery-i5813875456.html?fromVariant=6504067604#thumb/7

Proszę o info na co zwrócić uwagę przy wyborze, wady i zalety tego rozwiązania itp.

Montaż rowerów na dachu lub platformie na hak nie wchodzi w grę.

Opublikowano

Moim zdaniem to najgorsze z możliwych rozwiązań ponieważ jest parę punktów (na moje oko minimum 6!) gdzie bagażnik jest na siłę rozparty - oparty o karoserię i nie ma siły żeby nie było po tym śladu. Mimo, że są tam miękkie zabezpieczenia to podczas jazdy jakiś minimalny ruch będzie a w połączeniu z wodą, kurzem czy brudem, który pojawia się z tyłu jako pierwszy ślady się pojawią. Druga sprawa to dostęp do bagażnika, który automatycznie tracisz.

Jeśli jednak upierasz się przy tym rozwiązaniu to jakość dopasowania do konkretnego auta i precyzja montażu musi być na 110%.

Opublikowano
Miałem w innym samochodzie. Niestety ale nie było to stabilne i zostawiło ślady. Po kilkukrotnym odpiananiu zapinaniu.

Jakiego modelu używałeś?

Opublikowano
Kurcze nie pamietam. Cena cos około 390 zł. Kilka lat temu. Samochód peugeot 307 sw. Sprzedałem go i używałem relingów i bagażnika thule.