Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy jest w stanie mi ktoś pomóc? otóż od kilku dni po uruchomieniu zimnego silnika coś dzwoni dość głośno.Dodam dźwięk jest bardzo ciężki do zlokalizowania.Po zdjęciu paska od klimy +paska od alternatora dalej to słychać więc odpadają nam wszystkie rolki itp.Z koła pasowego raczej to nie idzie bo koło ma około 2lat i słuchając nic takiego z niego nie słychać.Wymieniłem też pompę vacum,ale też nie pomogło.Stetoskop też nie daje rady.

Przykładając stetoskop do bloku silnika tzn tutaj jak pokrywa rozrządu nie słychać,żadnego dzwonienia.Jest to zawsze po uruchomieniu zimnego silnika.Jak silnik się nagrzeje dzwonienie cichnie w 80% a po dłuższej jezdzie,50,100km na postoju już prawie tego nie słychać,trzeba by się wsłuchać.A na zimnym dość głośno.Czemu cichnie po rozgrzaniu,co może być za to odpowiedzialne?

z Góry dzięki za odpowiedzi :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki olej i ile już przejechał?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
można porównać tez to do metalicznego odgłosu.Stetoskop nic nie daje.Najbardziej wydaje się to być słyszalne z chłodniczki spalin badając stetoskopem ale sam już nie wiem.Taki metliczny dzwięk to jest.Ustaje w 95% po rozgrzaniu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Panowie proszę was o pomoc nagrałem na zimnym silniku to dzwonienie

tutaj filmik proszę pogłośnić sobie

Nie wiem skąd to jest :cry: Pompa vacum podmieniona,mocowanie filtra kabinowego sprawdzone,rury od turbo,mocowanie itp wszystko sprawdzone.

Po zdjęciu pasków z rolek dzwonienie jest dalej tak więc odpadają wszystkie paski i rolki.Z koła pasowego to nie idzie bo nie słychać na nim tego.Cieżko zlokalizować nawet ze stetoskopem to :( nie wiem co to jest.Przykładając do obudowy rozrządu stetoskop nie słychać tego

z góry słychać to tak jak by obszary ->pompa vacum(ale to nie ona)->silnik jak wlew oleju->chłodniczka spalin egr tak gdzieś to słychać.Zaś będą pod spodem auta wydaje się,że to znów z dołu :evil:

Dodam słychać to na zimnym najbardziej po rozgrzaniu w 70% ustępuje

Proszę pomóżcie co to moze być

Opublikowano
Albo ja mam coś z słuchem albo nic nie słyszę (dzwonienia)....

Kupie listwe oslaniajaca próg stahllgrau metalic (400) strona kierowcy sedan 2002rok

721015571

Opublikowano
Przecież słychać od samego począku filmu.Oprócz pracy silnika słychać w tle takie dzwonienie tak to porównam albo takie tarcie metaliczne