Skocz do zawartości

Wspomaganie przestalo dzialac na chwile. Jak zmienic plyn ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam problem. Wczoraj wieczorem jezdzilem autem, dosyc daleko jechalem, poznioej wrocilem, gdy zaczalem parkowac wspomaganie przestalo dzialac. Tzn dzialalo, ale tylko troche. Nie moglem skrecic kolami do konca, tak gdzies tylko do polowy. W lewo i w prawo to samo. Po prostu stawialy straszny opor. Nic sie z obrotami silnika nie dzialo. Czulem ze wspomaganie siada. Auto postalo 2 godziny, odpalilem je i wszystko bylo ok. Teraz pytanie co to bylo ? Czy plyn od wspomagania, czy pompa, czy moze cos nie tak z kolumna kierownicza ?

Dzieki z gory.

Edytowane przez Mlodzik18

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

a jak pompa sie zachowywała? przy skrecaniu jęczała? objawy sie nasilały czy stalo sie to nagle? sprawdz sobie najpierw stan płynu w zbiorniczku-jesli wszystko ucieklo to bedziesz mial prawdopodobnie pompe wspomagania do zmiany.

pzdr

Opublikowano
Witajcie. Pompa na sucho strasznie wyje nie da się nie zauważyć że coś jest nie tak. Ja bym postawił na wymianę płynu może jest już zużyty.
Opublikowano
Od razu sprawdzilem plyn. jest ok. Stan taki jak zawsze. Objawow zadnych wczesniej nie bylo. To tylko wystapilo jednorazowo. Pompa nie jeczala. Bylo wszystko cichutko. Po porstu tak jakby sie wspomaganie wylaczylo. Wymieniam plyn jutro., Prawdopodobnie nigdy nie byl wymieniany, albo bardzo dawno.

Opublikowano
Nie chce owierac nowego tematu, wiec zapytam tutaaj. Jak zmienic plyn od wspomagania. Chcialbym to zrobic sam. Czy jest to trudne ? Czy trzeba cos jakos specjalnie odpowietrzac ? Mozecie cos na ten temat napisac. Ogolnie jak to najlatwiej i najlepiej zrobic. BMW e39 m62. Dzieki.

Opublikowano
Wie ktos jak zmienic ten plyn ? Czy trzeba to jakos specjalnie odpowietrzac ?

Opublikowano

odpowietrzac trzeba. Polega to na tym, ze wykonuje sie kilka obrotow kierownica od oporu do oporu i uzupelnia sie plyn w zbiorniczku. A jak sie spuszcza? Nie wiem ;) pewnie bym odkrecil najnizej polozony przewod i poczekal az splynie. I pewnie najlepiej na uniesionym przodzie by pokrecic sobie kierownica ale bez wlaczania silnika (pompa nie lubi na sucho) Ale moze sa jakies inne sposoby.

Dobrze by bylo znac pojemnosc ukladu wspomagania by móc ocenic ile juz splynelo a ile zostalo. Wtedy nawet gry odrobina zostanie to nie bedzie to jakis dramat, gdy zaleje sie nowym.

Warto tez sprawdzic czy nie ma przy wezyku, ktory bedziesz odkrecal, jakiejs miedzianej podkladki/uszczelki, ktora jest jednorazowa

pozdrawiam

t.

Opublikowano
wlasnie, jak spuscisz juz stary plyn przekladniowy i zaczniesz odpowietrzac, to na poczatku bardzo male ruchy lewo - prawo, zeby nie przytrzec pompy. dopiero potem od oporu do oporu.
DIESEL POWER
  • 1 rok później...
Opublikowano
Mam dokładnie ten sam problem co kolega !! przyjechałem do mc wszystko ok.... stała z 3 godzinki bo było mini spotkanie ;) potem odpaliłem i kiera chodziła choćby w traktorze.Znalazłem tego posta i po godzine poszedłem do garazu bo bym nie usnął :D i WSZYSTKO OK !!!!! ale coś rzęzi jak dam zapłon ale to raczej pompa paliwa bo to słychać i pod siedzeniem tylnim z prawej strony (strona wlewu paliwa) i przy webasto (filtr paliwa) Ale jedno z drugim raczej nie powinno mieć nic wspolnego. Płyn w wspomaganiu mam dobry poziom. Nic nie slychać... A wracając do pompy to juz raz było ją tak słychać ale przestało. A teraz znowu. JAKIEŚ SUGESTIE ? POMOCY !!
Opublikowano
macie przekładnie ze servotroniciem czy zwykłe ? , w przypadku zwykłych problem jest w pompie , w przypadku servotronica problem jest w czujniku przy maglownicy. pozdrawiam
jak ja kocham m-powery !!
Opublikowano
mam servotronic i problem ze wspomaganiem, czy da się ten czujnik zdiagnozować KTSem? Jutro zmieniam płyn bo jest koloru zamulonego brązowego błota, zobaczymy czy to coś zmieni.
  • 1 rok później...
Opublikowano

ja też mam taki problem ze wspomaganiem, zaczynam od wymiany płynu, jak nic nie pomoże to pompa, albo ten czujnik!

może ktoś mi powie gdzie on jest i czy JA mam wspome z servotronikiem czy bez?

E39 523i 98r. tiptronik

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jak rozpoznac servotronic od zwyklego wspomagania?

Bylo:

E30 316 (M10b18) 86r - sedan

E30 325i (M20b25) 89r - coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 coupe

E30 325i (M20b25) 87r - Mtech1 sedan

E36 328i (M52b28) 95r - sedan

E39 540i manual

E36 M3 3.2 sedan

E36 318Ti Compact

E46 330iA Touring

• 5 tygodni później...
Opublikowano
servotronic to aktywne wspomaganie kierownicy, czyli wspomaganie uzależnione od prędkości. jeżeli na postoju jesteś w stanie jednym palcem (dosłownie jednym) kręcić kierownicą, a wraz ze wzrostem prędkości kierownica "chodzi" coraz cięzżej, to masz servotronic.
marek
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam wszystkich!!!!

tez mam problem z pompa !!!!

zaczelem od wymianu plynu, potem pompa i bez skutku!!!!

co jeszcze moge zrobic??

znajomy powiedzial ze przewod od pompy do przekladni moze byc zapchany czy to mozliwe!!!???

prosze o jakas pomoc

bmw e36 320 coupe 92 r.

Opublikowano

Witam

Ja juz wymienilem swoja pompe i wszystko jest ok :D

P.S Vectra b 2l taka sama pompa za połowe ceny :D