Skocz do zawartości

316i faluje, gasnie na zimnym silniku,na cieplym wszystk ok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

BMW E46 316i rok 2002r atuomat. Byla sama benzyna, teraz jest benzyna+lpg. Mam podobny problem jak na filmiku przedstawil kolega juz tutaj na forum DeaDSleep (link do jego tematu I filmiku yt ponizej). Jednak jego problem byl w innym silniku, niestety nie wiem jak wielkie sa roznice w miedzy silnikami :( Moj problem polega tez na tym, ze mam to samo na benzynie jak I na gazie. Od poprzedniego wlasciciela dowiedzialem sie, ze przed instalacja gazu problem takze wystepowal. DeaDSleep pisze 'Problem został rozwiązany przestawione mapy benzyny kilkakrotnie jak gazu dlatego na benzynie się dusił i nie miał mocy :/' troszke nie rozumiem tego zdania. Czy jest mozliwe ze te mapy gazownik ustawil mu(poprzedniemu wlascicielowi auta) tak samo jak benzyny stad problem na pb I lpg? Pisze juz zrozpaczony, co prawda kupilem auto bardzo tanio jednak pojechalem do Luzina do Kwiatkowskiego (cos robili z wezami odmy, wymienili czujnik polozenia walu chyba I cos w silniku czego juz nie pamietam). Skasowal mnie prawie 3k, a usterka jak wystepowala tak wystepuje. Przegladam forum, przegladam filmiki I dopiero teraz trafilem na filmik pokazujacy idealnie to co pokazuje moja wskazowka na obrotomierzu. Dzieje sie to tylko I wylacznie na nierozgrzanym silniku, jak sie rozgrzeje problem nagle ustepuje. Te obroty walcza, walcza I albo dadza rade albo gasnie, po rozgrzaniu wszystko ustepuje, a czasami traci moc, raz na miesiac czy 2, jak mocno przycisne wlacza sie kontrolka check engine, ktora po minucie gasnie. Ostatnia moja deska ratunku jest forum I warszatat na liczmanskiego w Oliwie Gdansk. Prosze o wszelka pomoc :)

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=324177

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak była świnia na zegarach to jest błąd, który trzeba sprawdzić. To, że ktoś miał podobne objawy nie oznacza, że przyczyna jest taka sama.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak był check engine to błąd jest.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.