Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, własnie co kopiłem w Polsce anglika na angielskich blachach i mam kilka pytań ponieważ zgłupiałem od tych przepisów zostałem zatrzymany już 2 razy przez policję która za pierwszym razem sprawdziła tylko oc i pościli mnie dalej mówiąc ze wszystko ok za drugim razem mówili ze nie mogę nim jeździć po Polsce bez rejestracji na PL tablicach i jesli Jeszce raz mnie zatrzymają to biorą auto na parking ale obeszło się bez mandatu i parkingu a wczoraj trzeci raz zatrzymała mnie inspekcja ruchu drogowego trzepali mnie 40min i dostałem mandat tylko za prędkość xD i wiem że policja nie ma wglądu do samochodów do tablic z UK czy jest angielski przegląd chociaż posiadam taki ważny jeszcze 6mies dodam ze lampy wymienione oraz lusterka.

Prosze tylko o konkretne odpowiedzi a nie w stylu jeśli stać cie było na x5 to czemu nie zarejestrujesz auta itp morałów "Synu nie jeździj bez prawka bo będziesz miał kłopoty"

czy można jeździć takim samochodem w Polsce bez rejestracji na tablicach z UK z ważnym ubezpieczeniem miesięcznym (na Firmę 65zl mieś) jeśli nie to co mi grozi?

co do rejestracji na PL tablice jakie sa koszta akcyzy, e53 2002r 3.0LPG i jak do przeglądu wygląda to z legalizacją butli której nie posiadam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jezdzic nie mozesz. Auto z uk musi miec ubezpieczenie z uk i wtedy jako odwiedzajacy kraj Polske mozesz bodajze 6 miesiecy sie poruszac. Te same przepisy sa dla aut z PL jezdzacych w UK. Te miesieczne nie jest wazne na terenie pl jesli auto jest wciaz zarejstrowane w uk. Butla do wymiany, takie chore przepisy ze musi byc legalizacja pl.
Opublikowano
mozesz jezdzic , juz wieloma na angielskich blachch jezdzilem i zero problemow tylko jest problem z oc. jest 30 dniowe oc i jest jeszcze mozliwosc wykupywania oc u np kolegi w komisie co 30 dni ale to musi byc kolega bo w kimisie jakbys spowodowal wypadek to traca znizki wiec wiesz ... ;) Po co wymieniasz lusterka jak masz auto z kierownica po prawej stronie ? Moja ospowidz jest , jak masz oc wykupione na miesiac , wazny przeglad to policja nic ci nie zrobi bo nie ma powodu. Sasiad jezdzi porsche cayenne starym niezarejestrowanym przez chyba 3 lata na niepolskich blachach i mowil ze nawet kontroli nie mial :D Po prostu trzeba byc czujnym jak auto nie dokonca jest ,,oficialnie '' ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to jest czy nie jest oficjalne? Sprecyzuj bo nic nie rozumiem. Oc u kolegi załatw i takie tam. Nie można jeździć na 30 dniowym oc. Juz dawno za te auta się zabrali. Chcesz jeździć autem z kierowcą po prawej, ok, oplac akzyce, kup prawidlowe oc i jezdzij, w innym wypadku jest to nie legalne.
Opublikowano
bez przesady, mialem lekka stluczke kiedys niezarejestrowanym autem z francji ktore bylu tutaj dwa miesiace chyba i wyplacili kase z oc , bez zadnych pozniejszych skarg czy regresow. Policjant , najpierw mi powiedzial ze nie moge jezdzic a potem sprawdzil swiatla itp i powiedzial ,,, niech pan juz jedzie Bylem u ubezpieczyciela i sam mi powiedzial ze mogliby odmowic wyplacenia kasy jezeli samochod by byl technicznie niesprawny ,czyli hamulce , uklad kierowniczy czy inne rzeczy , status pojazdu sam w sobie nie sprawi ze ktos ci odmowi wyplacenia kasy :D Jezeli tutaj ma auto to zapewne jest ono wyrejestrowane a ze ma wciaz waazny MOT to juz inna sprawa. Jezeli jest wyrejestrowane to oczywiscie policjant moze zakazac dalszej jazdy tylko co z tego ? nic sie wielkiego nie stanie ;) dostaneisz mandat , policja sobie pojedzie i ty tez ;) Zalecam po prostu nie szalec takim autem. Oczywiscie taki nieoficjalny samochod to opcja do jezdzenia po miescie glownie , nikt normalny nie bedzie jezdzil po calej polsce i ryzykowal ;)