Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koleżanki i kolegów po raz pierwszy na forum E90.

Podczas mycia kanału ssącego (nr cz:13717790605), elementu z grodzi silnikowej (ten ze znakiem śmigła BMW) pomiędzy kanałem ssącym przednim a rurą gumową prostokątną stwierdziłem, że:

prawy wlot powietrza jest wewnątrz całkowicie zaślepiony. Tak ma być ?

Pozdrawiam Janusz

Opublikowano
Tak, jest zaślepiony. Ja u siebie "wypaliłem" na gorąco i są teraz dwa otwarte. Szczerze mówiąc to nie bardzo rozumiem czemu jeden jest zaślepiony.
Opublikowano

No to Panowie sobie trochę napsuliście. Nie wszystko jest zrobione po to aby to ruszać. Ten kanał który wam się wydawał, że jest zaślepiony tak naprawdę nie jest a to tylko wasze powierzchowne podejście do tematu. Lewa strona tego kanału jest otwarta jak i góra jest wyprofilowana. Wiem bo sam zdjąłem dzisiaj aby się upewnić. Jest to zrobione po to aby powietrze wpadające lewa strona nie zaburzało i nie stanowiło oporu dla masy powietrza wpadającego prawą stroną. Myśle, że więcej nie trzeba tłumaczyć. W skrócie wycięcie tego "zatkania" spowoduje zaburzenia powietrza w prawej części dolotu.

Konstruktorzy jak obliczali dolot to po coś to zrobili.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jednak ten prawy wlot jest całkowicie zaślepiony. Podczas mycia zdemontowanego kanału ssącego nalałem tam wody. Przez jakieś 3 minuty poziom wody był stały.
Opublikowano

Ja tam nie wiem do czego jest. Dziury nie było, profilu również.

Teraz mam extra 50 koni(nie mylić z kucami), które cwałuja

ino morda się cieszy. Oczywiście do Panów indżynirów szacun za pomysłowość.

A jak so takie pomysłowe, to niech jakie info na daszbordzie dadzo, że DPF sie chajca.

Opublikowano
To u mnie bank że nie jest zaślepiony po lewej stronie mała dziurka jest