Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niedawno nabyłem e46 z m54b30 i szykuję się po mału do serwisu zakupowego - większość części (z wyjątkiem płynów) sprawdzałem po real oem. Piszę, żebyście doradzili czy takie części będą OK, czy moze lepiej coś innego i czy może o czymś zapomniałem? Pompe wody postaram się diagnozowac i jeżeli będzie potrzeba to też wymienie:

edit: podaję listę zakupów, jakby komuś miało się to przydać, a skasowałem poprzednie, co do których były wątpliwości, filtr powietrza i kabinowy wziąłem filtrona, ale na przyszłość chyba tak jak chłopaki radzą manna:

filtr paliwa:

mann-filter WK 532/1

płyn hamulcowy:

ATE SL.6

płyn wspomagania:

FUCHS TITAN ATF 4000 DEXRON III 2L

olej do skrzyni biegów:

OLEJ FUCHS TITAN SINTOFLUID 75W80

olej do dyfra:

FUCHS TITAN SINTOPOID 75W90 1L

swieczki:

ngk BKR6EQUP

filtr kabinowy:

filtron K1136

filtr oleju:

HU 925/4 x MANN-FILTER

filtr powietrza:

filtron AP028

plyn do chlodnicy:

prestone

olej:

valvoline 5w40 synpower

pasek na alternator:

6PK1538 contitech

pasek od klimy:

4PK863 contitech

Edytowane przez cybuch
Opublikowano

Co do olejów, ja zalalem fuchsa do skrzyni i dyfra i bylo ok, do silnika lałem millersa 5w40 ee

Co do filtrow uwazam tylko dwie firmy: mann i knecht

Sprawdz jeszcze odme i przewody od niej.

Do wspomagania zalalem D II

Opublikowano
a możesz powiedzieć jaki fuchs i jaki D II, czy to nie ma różnicy? W poprzednim aucie stosowałem filtrona i był ok, ale paliwa wezmę chyba manna, aż takiego zaufania nie mam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie bierz pod żadnym pozorem filtra oleju filtrona :duh: mann jest droższy o 5,- a knecht chyba 7,- :roll: obejrzyj kilka zdjęć filtrona po 10k km to może zmienisz zdanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie, ale widziałem w e39, wystarczy mi.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Nie bierz pod żadnym pozorem filtra oleju filtrona :duh: mann jest droższy o 5,- a knecht chyba 7,- :roll: obejrzyj kilka zdjęć filtrona po 10k km to może zmienisz zdanie.

Filtrony tylko do kabiny. :cool2:

Opublikowano
Zdążyłem już złożyć zamówienie na te filtrony, ale poszła korekta żeby olejowy dali manna. Brałem filtrony, bo do poprzedniego auta je kupowałem od 3 lat i generalnie nie było żadnych problemów, ale skoro tu są to lepiej dmuchać na zimne.
Opublikowano
Do skrzyni i dyfra leż lałem fuchsa , skrzynia 75w80 dyfer 75w90 sklep fuchsa na allegro wystawia również konfekcjonowany wiec można kupić 100 ml. ( Ludzie leją tez Castrola, Motula) Wspomagania też Fuchsa. Jak masz DSC itd to lej SL6 Ale jak tylko ASR to SL
Opublikowano

Powinien być zakaz stosowania czegokolwiek z Filtrona w samochodach. W moim żadnym samochodzie nie było i nie będzie nic ze znaczkiem Filtrona.

Z racji wykonywanego zawodu widziałem wciągnięte filtry powietrza tego producenta. Przez powstałe szczeliny powietrze niefiltrowane wpadało do silnika. Widziałem przekrój fitra oleju do diesla.... Wkładem filtrującym był kłąb nici... takich zwykłych, jak z odpadów poprodukcyjnych.