Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów, jestem tu nowy i zwracam się do Was z ogromną prośbą o pomoc w rozwiązaniu zaistniałego problemu. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem E61 525i 2004r. Zauważyłem dziwny problem z manetką wycieraczek. W momencie przyciągnięcia manetki do siebie, spryskiwana zostaje szyba tylna oraz reflektory (wycieraczki przednie oczywiście się włączają i chodzą na "sucho", tylna zaś się nie rusza) w momencie gdy manetkę popcham od siebie, spryskiwana zostaje szyba przednia i załącza się wycieraczka tylna.... o co tu chodzi? czy jest możliwość żeby coś gdzieś zostało źle/odwrotnie połączone..? gdzie szukać przyczyny?

Problem nr 2 - autoalarm. Podobno nie ma różnicy czy jest czy go nie ma ale u mnie po prostu go nie ma... w iDrive jest niby opcja żeby włączyć chociaż miganie kierunkowskazów podczas zamykania i otwierania auta i niestety u mnie tego nie da się zrobić. Naciskam przycisk, ptaszek się pojawia i po 2-3 sek. odznacza się.. brakuje jakiegoś modułu?

Proszę Was o pomoc, przeszukałem forum i internet i niestety nie znalazłem nic konkretnego.

Opublikowano
węzyki prozy pompce

o to już jakaś podpowiedź, wydaje się bardzo sensowna, ale czy przy pompce nie jest podpięty jeden wężyk? gdzieś po drodze jest jakiś rozdzielacz..? jutro zajrzę przy zbiorniku zobacze jak to u mnie wygląda ale cudów się nie spodziewam..;/

Opublikowano
Wygląda na to,że zamienione są wtyczki przy pompkach, może ktoś coś tam robił i odwrotnie podłączył bo pomki są osobne na przód i tył.
Opublikowano
Wygląda na to,że zamienione są wtyczki przy pompkach, może ktoś coś tam robił i odwrotnie podłączył bo pomki są osobne na przód i tył.

niestety przez dzisiejsze warunki pogodowe nie miałem jak tam zajrzeć.. ale skoro tak to jeszcze się coś zapytam. Oglądałem filmy na yt, foty itp. w e60 są 2 pompki, jedna do reflektorów a druga do szyby przedniej. W e61 dochodzi tylna szyba, więc czy jest 3cia pompka?:O czy poprostu pompka do reflektorów daje na nie + szyba tylna? a pompka przednich tylko na przednią? czy inne kombinacje..?

edit:

w sumie jeżeli są 2 pompki to spryskiwanie przedniej szyby + reflektory powinny być wtedy na 1pompce.... i tu jest problem bo mi reflektory spryskuje.. pociągnę manetkę to spryskują się reflektory i tylna szyba... więc już sam nie wiem... w każdym bądź razie jutro zajrzę tam i zobaczę jak to tam wygląda..

Opublikowano
Powinny być 3 pompki. Pytanie teraz czy reflektory spryskuje Ci za każdym razem z tylnymi czy nie. Prawidłowo powinno być tak, że przy pociagnieciu manetki do siebie to spryskuje przednia szybę i reflektory ale tylko pod warunkiem włączonych świateł.
Opublikowano
Powinny być 3 pompki. Pytanie teraz czy reflektory spryskuje Ci za każdym razem z tylnymi czy nie. Prawidłowo powinno być tak, że przy pociagnieciu manetki do siebie to spryskuje przednia szybę i reflektory ale tylko pod warunkiem włączonych świateł.

Oki odchyliłem osłonę przy skręconym kole, są 3 pompki. Raczej nie da się ich źle podłączyć bo wygląda na to, że każda wtyczka jest inna więc może to jednak kwestia zamienionych wężyków...? tylko tak dla pewności, która pompka za co powinna odpowiadać? Zaczynając od lewej (największa, czarna) -reflektory, następna (środkowa, biała) szyba przednia i ostatnia (czarna) szyba tylna??. W takiej kolejności reagują u mnie wspomniane pompki na ruchy manetki. Prawidłowo?

Jeżeli tak to wychodzi na to, że wężyki a skoro tak to będę musiał zdjąć koło bo bardzo ciasno jest.. i nie wiem czy uda mi się zamienić wężyki bo szczerze powiedziawszy wężyki są jakby docięte na długość, przynajmniej tak wyglądają na pierwszy rzut oka...

Jakieś podpowiedzi przed jutrzejsza akcją??

Edit:

Apropo reflektorów to tak, spryskuje je tylko jak są włączone światła

Opublikowano
Obstawiam, że wtyczki pompek 2 i 3 są zamienione. Mimo iż są innego koloru to jednak powinny dać się zamienić. A jak nie to możesz zamienić pompki miejscami. Po prostu odłącz wężyki od nich i zamień je ze sobą.
Opublikowano
Obstawiam, że wtyczki pompek 2 i 3 są zamienione. Mimo iż są innego koloru to jednak powinny dać się zamienić. A jak nie to możesz zamienić pompki miejscami. Po prostu odłącz wężyki od nich i zamień je ze sobą.

Problem nr 1 rozwiązany ;) tak jak wcześniej pisałem wtyczki są różne więc nie da się ich źle podłączyć, wyszło na to, że wężyki były źle podpięte więc zamieniłem pompki miejscami i wszystko działa jak należy :D

Zyziek, dziękuję ci ślicznie za rady ;)

Problem nr 2 AUTOALARM jakieś podpowiedzi??