Skocz do zawartości

Stuki w zawieszeniu

Czarnywgw

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

czy wiecie może gdzie można kupić w rozsądnej cenie nowe przednie amortyzatory do F34 M adaptive suspension 20d xDrive? Na jaki koszt należy się nastawić? 

a może jakaś regeneracja jest możliwa?

Edytowane przez Godlike

• 4 tygodnie później...
  • Członkowie klubu

U Maćka masz taką cenę

https://czescidobmw.pl/vin/YQBW3/288887643/$*KwGnk4KI5drY9fTh__67tf_ry8zSpqCnpv7z56Ws7c3l5-fRmYyV29vE3OvL4-K6goncztLA0aapov7yuuv38ubw8_zjtYKlt_P69reusaL94PK35_T78baps_zy_Ojq5tLutuaz9uDtpMujq6Ciseyyt73j1Oiw47ap6rG_oOPx-_v2-PbRt-Cz_PCxsq-0saT59e6ntr-yt-Dws-z4_renyqGntu4AAAAArL0HHw%3D%3D$/445955/szczegoly-unitu/1160486499/lista-towarow/37116851549

Możesz próbować szukać na ebay, henry2010 pisał, że jeden kupił za pół ceny w ten sposób właśnie.
Możesz pytać w swoich warsztatach jaką mają cenę. Możesz kupić zamiennik Bilsteina, parę stówek tańszy.

Regeneracja - chyba bym nie ryzykował przy tym amorze, bo nie ma pewności, że akurat zniwelują wadę.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
1 godzinę temu, Godlike napisał(a):

narazie nie mam pewności czy to amory... a Bilsteiny są adaptacyjne?

To tym bardziej bym regenerację odpuścił. Z pewnością w tym temacie ciężko 😄 

Bilsteina to model B6 Damp Tronic

Tu masz ich katalog
https://web1.carparts-cat.com/default.aspx?11=18&14=1&10=14CCDA1E33504F57855CC566A82F77C2018001&12=102&52=1&30=16&1250=1&1230=9997&1231=&31=11207&330=2849&1260=1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 miesiące temu...

Wymieniłem wahacze reakcyjne, U mnie były popękane i wylane tuleje gumowo olejowe, wymiana pomogła na stuki różnego rodzaju za co obwiniałem już przekładnię i amortyzatory adaptacyjne. Teraz jest niemalże idealnie. 

• Członkowie klubu

Farciarz 😉 to było widoczne czy czuja wyjęte i wtedy się okazało? podałbyś numery tych części, ja u siebie wymieniałem jakieś wahacze, ale nie wiem czy akurat te.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze

Jak tuleje olejowo gumowe to pewnie wahacz nr. 9 . Też u siebie wymieniałem jakiś czas temu bo wylały się po 240kkm (a już myślałem, że to jakiś wyciek z silnika) - u mnie pomogło na delikatne wibracje przy hamowaniu. Przy okazji wymieniłem sobie nr.13 bo tuleje były już trochę sparciałe.

Nr.9 zamiast olejowo gumowych założyłem meyle hd - całe tuleje gumowe

Nr.13 założyłem lemfordery.

Poszło nawet szybko bo dwie strony jakoś w 4 godziny. Te reakcyjne kijowo mi się wkładało bo jedną ręką trzeba odchylać półoś a drugą celować wahaczem.

image.thumb.png.6cd5c038421e432c09221ebc36df4de7.png

Edytowane przez Kuj0n
  • Dziękuję 1

spacer.png

• Członkowie klubu

Nr 9 wymieniali mi z lewej strony. Chyba faktycznie trzeba pokombinować, bo na moim są ślady walki... Też wymieniałem na Meyle HD. Na moje dźwięki to nie pomogło 😉 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

U mnie wymiana obu wahaczy przednich (czyli 9 i 13 na rysunku) pomogła na wszystkie dziwne zjawiska. Minęło szarpanie przy hamowaniu (jakby w momencie kiedy klocek dotykał tarczy) i bujanie kierownicą. Co ciekawe bezpośrednio po wymianie hamulce zaczęły inaczej pracować - ani lepiej ani gorzej, po prostu inaczej. Po przejechaniu ok. 1500km wszystko jakby na nowo się ułożyło i jest święty spokój. Aż żałuję, że tak długo zwlekałem z wymianą mimo że ASO twierdziło że wszystko było OK...

Edytowane przez Knurr

• 1 miesiąc temu...
W dniu 31.07.2024 o 23:40, GR napisał(a):

Farciarz 😉 to było widoczne czy czuja wyjęte i wtedy się okazało? podałbyś numery tych części, ja u siebie wymieniałem jakieś wahacze, ale nie wiem czy akurat te.

chyba jednak nie do końca pomogło. Temperatury spadły, stuki wróciły. Dzisiaj auto wraca na warsztat bo jeszcze tylny dyfer do wymiany 😕 Maja zdjąć rozebrać to zawiesznie do śrubki i sprawdzić czy to na pewno amortyzatory, czy nie przekładnie kierownica. Gdyby wyszło, że amory, to zastanawiam się czy oddać je do regeneracji czy kupić nowe Monroe, podobno idą na pierwszy montaż.

Auto juź ogłoszone do sprzedaży, a ja ogarniam ostatnie usterki, bo nie chce nowego właściciela obarczać tymi problemami.

W dniu 23.09.2024 o 10:41, Godlike napisał(a):

Amortyzatory Monroe idą podobno w tym przypadku na pierwszy montaż. Cena kuszące, co sądzicie? 

• Członkowie klubu

Czy idą na pierwszy montaż, to nie wiem, ale cena pozwala na przetestowanie na własnej skórze. 
Jeden z użytkowników pisał mi, że jest z nich zadowolony.

• Lubię to 1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu

Nie, bo do tej pory były tylko OE albo Bilstein. A do końca, u mnie, nie wiadomo czy to na pewno amortyzatory. Jeden mówi przekładnia, drugi amortyzatory. No i poza stukaniem to one normalnie działają, więc nadmiarowo nie chciało mi się za bardzo wymieniać OE. Osobiście skłaniam się do teorii, że to jednak amortyzatory u mnie stukają.
Ale teraz bawię się w wymianę kolektora... 
I jeżdżę E46 🙂 i tak mnie naszło, żeby zmienić auto na benzynowe 😄 więc nie wiem jak się to skończy 😄 

Edytowane przez GR

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu

Ewentualnie drugim jeśli się skusisz 😄 no chyba, że masz jakieś alter ego i piszesz na forum z dwóch kont 😄 

Jeśli postanowię nie zmieniać auta (albo ktoś wybije mi z głowy N63T), to sam się skuszę na te Monroe 😉 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Amortyzatory wymienione, temperatury spadły znacząco, a w aucie cisza aż miło. Tym samym wymieniłem gratów za 8k, a auto wystawione na sprzedaż 😮 ale zawsze kupujący ode mnie auto byli w 100% zadowoleni z zakupu 🙃 i tak powinno to w PL wyglądać. 

Edytowane przez Godlike