Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, ostatnio zauważyłem ze moje ksenony nie nadają sie do jazdy ,moje pytanie czy to żarniki czy lampa ? jak to sprawdzić ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
moga byc plastikowe odlyski. jesli takie sa to sa brazowe albo przepalone na wylot. wkladali takie do e46 w okolicach 2003 r.
Opublikowano
To szeroko znany problem nie tylko w BMW. Odbłyski, odblaski czy lustra różnie jest to nazywane. W każdym razie praktycznie, w każdym aucie w którym są lampy soczewkowe, czy to xenon czy soczewka ze zwykłą żarówką, wcześniej czy później pojawia się ten problem. Przestrzeń między źródłem światła a lustrem odbłysku w lampach soczewkowych jest bardzo mało, co przez wysoką temperaturę doprowadza po kilku latach do wypalenia, zmatowienia, a czasem nawet przepalenia. Jest dużo firm zajmujących się regeneracja lamp. W Volvo V50 płaciłem 250zl za sztukę, ale tam lampę wyciąga się w 10s, a samą soczewkę wyjmuje się przez otwór na żarówkę. Tutaj z tego co mi wiadomo trzeba otworzyć lampę, oddzielić klosz od reszty. Koszty będą większe.
x3334a545255abac1e52.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dla kogos kto ma pojecie, rozebranie lampy nie jest problemem. odblyslniki w e46 pasuja od e90. w e90 sa metalowe polerowane na lustro, niezniszczalne.
Opublikowano
witam, ostatnio zauważyłem ze moje ksenony nie nadają sie do jazdy ,moje pytanie czy to żarniki czy lampa ? jak to sprawdzić ?

W bardzo prosty sposób , wystarczy że wyciągniesz żarnik i zobaczysz jak wygląda.

Wyjmuję się go bardzo łatwo ,a przy ponownym montażu należy użyć gumki recepturki ( w necie znajdziesz jak i dlaczego tak)

Tu masz foto moich zużytych żarników

c2b7cedc53bcfe44med.jpg

Jak widać w środku jest spuchnięta biała bańka która nie przepuszcza światła

musi być przeźroczysta i mniejsza wtedy żarnik jest OK.

fdcdad92226c3354med.jpg

Jeśli żarniki są dobre to zostaje oddać lampy do regeneracji , wyjmuje się je w 15 minut a kompletna regeneracja za 2sztuki to 400zł nowe żarniki to 300zł

miłej zabawy. :D

żadnych dizli tylko Pb+LPG

R4 + turbo, V6 , R6 i V8

Opublikowano
dzięki sprawdzę żarniki a jakie to kupie nowe bo tak do lamp po regeneracji bym założył nowe 4200k wystarczą ?(nie potrzebuje efektu, tylko dobrego światła bo dużo jeżdzę nocą.pozd