Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna mam mały problem z w/w błędami jak 4x4 czy DSC, a dokładniej od wymiany akumulatora na mocniejszy niż był seryjnie. Stary akumulator był jeszcze oryginalny ( samochód 2007 rok ) i był dobry jednak trafiła mi się okazja na praktycznie nowy mocniejszy 100Ah 900A i od tamtej pory na desce potrafi się zapalić przysłowiowa choinka podczas jazdy, Błędy wyskakują tylko przy dość mocnym przyspieszaniu pod górkę, symulacji omijania przeszkody czy głupiego zjazdu z autostrady, poza tym nic. Wystarczy zgasić silnik, zamknąć samochód, odpalić przejechać z 10m i jest wszystko okej i tak w kółko.

Pytanie co może się dziać? Nie mam kompa by się wpiąć ( najbliżej po majówce ).

Jeśli jest gdzieś podobny temat z rozwiązaniem problemu to proszę o link i zamknięcie ( czytałem sporo ale nie znalazłem nic w typie mojej awarii ), Pozdrawiam.

Opublikowano

Jezeli to przy wyprzedzaniu to oznacza zwiekszenie obrotow, czyli jakby w jakis sposob mial uszkodzony regulator napiecia to moglbys miec strzal w elektronike i choinka gotowa. Sprawdz napiecie przy zwiekszonych obrotach czy nie przekracza 15V. Pewno nie potwierdzales wymiany akumulatora?

Przy okazji - mam taki sam akumulator w e91 330xd i u mnie jest okay, wiec to nie jego wina.

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
Opublikowano

Udało się wrócić z majówki i jest pewna obserwacja. Napięcie zostało sprawdzone i podczas jazdy wacha się w wartościach 13,8 do 14,6 z czego 14,1 jest dość stale. W trasie wywaliło błąd mały postój i po restarcie 250km spokój.

Opony 225/45 i 255/40/17 takie jak miałem poprzednio w 2.0d, ale tutaj chyba nie jest to ich kwestia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zrobiłeś w ogóle adaptację nowego akumulatora + wpis parametrów?
3A0jS9b.png
Opublikowano
Wiec napiecie jest okay i opony tez, o ile zuzycie przod-tyl jest jednakowe. Zrob adaptacje akumulatora.
to nieprawda, że ten bigos zaszkodził