Skocz do zawartości

BMW E46 316ti Silnik szybko się nagrzewa+znikający olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po przejechaniu około 15 km wskazówka jest na połowie, a np. kiedy jeździłem mazdą 6 z 2007r to po ~90km nawet do połowy nie doszła wskazówka, co mnie trochę nie pokoi. Co może być przyczyną że tak się szybko grzeje, no chyba że jakimś cudem jest to normalne. Tak samo z olejem, silnik jest 1.8 i po około miesiącu przy dziennej jeździe +/-40km poziom oleju z poziomu max zszedł do połowy, gdzie znowu w maździe 2.0 raz na rok dolewałem... Trochę mnie to wszystko niepokoi i nie wiem czy warto przy tym zostać czy sprzedać i kupić coś z japońskim silnikiem. Prosiłbym o odpowiedź osoby, która zna się na tym i wie o czym mówi, bez zbędnych komentarzy.

Z góry dziękuję za każdą pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak chcesz mieć tak jak w maździe to zepsuj swój termostat :wink: dodatkowo pion nie oznacza, że na pewno jest ok, ponieważ jest w zakresie 75-115 stopni, trzeba sprawdzić rzeczywistą temperaturę w teście 7.0. Zużycie oleju podaj na 1000 km a nie na miesiąc..prawdopodobnie, jak to w n42/n46, do wymiany masz uszczelniacze zaworowe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Z nagrzewaniem to te benzyniaki tak się nagrzewają (10-15km) .

Z twojego opisu wynika że Ci pali oleju 0,5 L na 800 km, czyli nikt jeszcze nie wymienił uszczelniaczy zaworowych, co należy zrobić. Te silniki tak mają.

Na forum już jest sporo na ten temat, poczytaj.

Ps. W tytule nie pisz BMW E46 , bo to wiadomo, w takim dziale jesteśmy. Lepiej wpisać oznaczenie silnika .

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.