Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W mojej bmw e39 2.0 benzyna 1999r podwójny Vanos pojawił się problem.

Na początku zdarzało się sporadycznie raz na 10 odpaleń, teraz za każdym razem. Mianowicie odpalając samochód jest wszystko, po dłuższym jałowym postoju zaczynają delikatnie falować obroty. W trakcie jazdy delikatnej samochód jedzie normalnie, natomiast gdy wcisnę gaz w podłogę, bądź podjeżdżam pod górkę samochód zaczyna szarpać, w trakcie gdy nie puszczę gazu po chwili wypadną zapłony 4,5,6. Wygląda to tak jakby się zalewał (jednak mechanikiem nie jestem). Jeszcze jedna ciekawostka w trakcie przyspieszania dzieje się tak tylko do 2600 obrotów, później samochód jedzie normalnie, nawet gaz w podłodze mu nie przeszkadza rwie jak głupi:P natomiast na każdym biegu jeśli nie osiągnę 2600obrotów i będę chciał gwałtownie przyspieszyć zaczyna szarpać, jak odpuszczę zapłonów nie wywali jak będę ciągnął dalej zapłony wywala 4,5,6. Sprawdzałem i czyściłem masę cewek (tak radził mi mechanik) nic nie pomogło. Błędów żadnych nie pokazuje, prócz tych gdy nie odpuszczam, czyli zapłon 4,5,6

Opublikowano

Mam właśnie to samo w 2.5 170km

Wymieniłem gumę z przepływomierza bo była popękana i sparciała i dołączyłem sama przepływke ale raczej bez różnicy

Opublikowano

U mnie też była popękana ta guma wymieniałem ją i dalej tak samo, jeszcze zastanawiam się nad wymianą przepływomierza, gdyż był wymieniany przez poprzedniego właściciela na podróbkę. Przeglądając fora ktoś gdzieś napisał że podróbka nowa już od początku może nie działać, natomiast mechanik powiedział że BMW nie lubi podróbek, niech to będzie oryginał używka ale oryginał.

I nie wiem co robić, nie chcę się ładować w niepotrzebne koszta. Gazu nie zakładałem w aucie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przepływomierz tylko vdo siemens.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Gdzie coś takiego kupić? Kupić używkę czy nowy zamiennik?

Dziś jeszcze próbowałem przeczyścić lekko te druciki spirytusem no i po podłączeniu przepływki auto zaczęło gasnąć, a gdy ją odłączę to jest jak było prędzej przed czyszczeniem, jeszcze zanim się zacząłem do niej dotykać odłączyłem podłączyłem to różnicy samochód żadnej nie odczuwał.

Czy mogę jeździć póki nie kupię drugiej z odpiętym od wtyczki przepływomierzem (nic się nie popsuje itd itp)?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie popsujesz jak będziesz jeździł bez, tylko nie będzie działał tempomat, po wymianie na nowy skasuj adaptacje. Nie czyści się tak przeplywomierza, ponieważ łatwo go uszkodzić, tylko spray.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Podobno jest tak delikatny że czyszczenie sprayem może zaszkodzić. Ja chciałem profilaktycznie przeczyscic ale jednak dałem sobie spokój bo nowy tani nie jest
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakoś nie zdarzyło mi się jeszcze tak uwalić przepływkę, ale jak to mówią kiedyś musi być ten pierwszy raz :mrgreen: tfu tfu oczywiście.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jest sens zakładania nowej podróby za 150zł np.http://www.pompa-paliwa.pl/pl/p/PRZEPLYWOMIERZ-POWIETRZA-BMW-HYUNDAI-KIA-5WK9605%09SIEMENS-5WK96050Z%09SIEMENS-5WK9608%09SIEMENS-8ET009142021%09HELLA-AMM19607%09MAGNETI-MARELLI-LM29%09PEX-MF060%09ERA-OK5581321%09KIA-HELLA-8ET-009-142-021-/1061 ? W okolicy (+-30km) na szrotach nie ma używki, pozostaje zamówienie przez internet, kwestia tego czy ktoś sprzedaje pisząc prawdę, że sprawne, że działa, czy wgl sprawdzał że działa, a nie tekst typu samochód jeździł do końca, mój też jeździ i nawet bez niej :P
Opublikowano

Niektórzy nawet nie wiedzą ze szrotu jak jeździ auto tylko że odpala, chodzi cicho i równo itd.

Przeplywke sprawdzisz tylko pod komputerem i podejrzewam że praktycznie nikt tego nie robi. Może te firmy co rozbieraja tylko e39. Inaczej to było by ekonomicznie nieuzasadnione.

Opublikowano
wyjaśni mi ktoś jeszcze? Przepływkę odłączyłem. Gdy samochód jest zimny pracuje prawidłowo nawet na tej odłączonej przepływce, ma kopa nie szarpie i wgl, natomiast gdy się rozgrzeje już gdzieś do 60 oC w tedy działa jak działał