Skocz do zawartości

Różne aktualizacje dla tego samego VIN, żadna nie pasuje

danielr

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką sytuację - mam nowe G30 kupione w Polsce, od autoryzowanego dealera.

Chciałem zrobić aktualizację oprogramowania iDrive.

W zależności od tego na jaką stronę wejdę (próbowałem bmw.pl, bmw.com i bmw.de) dostaję różne pliki ale i tak żaden nie pasuje ;)

Strona bmw.pl/update , po podaniu ostatnich 7 znaków VIN wysyła pliki aktualizacji iDrive w wersji muzealnej dla samochodów z produkcji w okresie 2012-2013 :D

Z kolei alternatywne strony bmw.com/update , bmw.de/update dla tego samego VIN wysyłają pliki nowsze ale... nie pasujące do mojego samochodu.

Co ciekawe pliki uzyskane ze strony .com i .de są identyczne.

Czy ktoś się spotkał z takim problemem ? O co może chodzić ?

Na polskiej stronie mam dostępne te same pliki co kolega damianbl.

Na zachodnich stronach mam dostępne pliki nowsze ale mimo wszystko starsze niż to co mam zainstalowane w samochodzie.

Jeżeli dobrze kombinuję to wniosek z tego jest taki, że nasza polska strona od razu do kosza jeśli chodzi o aktualizacje.

Tylko dlaczego wyskakuje na zachodnich stronach dostępna aktualizacja (plik: UPD09031.bin) w wersji starszej niż mam obecnie ???

Jak mam mieć zaufanie do aktualizacji jak się pojawi np. nowsza wersja , że to w ogóle jest dedykowane do mojego samochodu :)

Z ciekawości rozpakowałem sobie plik z aktualizacją i jest w nim XML o nazwie SWIP_000025D6_005_061_029.xml a w nim jest:

sugerować by to mogło , że jest to aktualizacja z sierpnia 2017 opublikowana 15 września 2017.

Oprócz tego w pliku .bin jest pliku jest jeszcze kilka pakietów w różnych wersjach językowych (dedykowane dla Korei, Chin i Japonii i uniwersalny dla reszty świata) ale faktycznie wersje są starsze niż to co w samochodzie.

• Zasłużeni forumowicze

Pod tym linkiem masz opis aktualizacji i nie ma w niej wymienionej nawet aktualnej wersji jaka jest w samochodzie...

https://legacy.bmw.com/_common/shared/owners/bluetooth/pdf/1803_en-gb_BA_1803_ZBA_KISU_NBTevo_en-gb.pdf

W menu od urządzeń bluetooth masz możliwość sprawdzenia wersji - jak dobrze pamiętam...

To już tak kończąc ten wątek (chyba) - udało mi się doszukać na zagranicznych forach , że to co jest do pobrania na stronach legacy.bmw to jest bardzo rzadko updatowane i często samochody fabrycznie mają nowszy soft. W różnych nowych modelach BMW użytkownicy zgłaszali taką samą sytuację jak u mnie czyli na stronie dostępna aktualizacja ale w wersji starszej niż aktualnie zainstalowana w samochodzie. Dzięki wszystkim za chęć pomocy.

• 5 lat później...