Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od około 3 miesięcy jestem w posiadaniu bmw e46 330d automat i w tym czasie skrzynia pracowała różnie tzn. ze biegi zmieniała płynnie ale na 4 przyciągała i z postoju gdy przelaczalem na wsteczny to było słychać jakby takie uderzenie (olej prawdopodobnie był zmieniany przez poprzedniego właściciela gdyż mam na to fakturę) aż do wczoraj.. troszeczkę zacząłem szaleć i pojawił się tryb awaryjny skrzyni ale skrzynia pracowała tak jak wczesniewcześniej, po zgaszeniu błąd zniknął i skrzynia jakby lepiej pracowała czyli ze z 4 na 5 nie przyciąga i wsteczny tak nie uderza. I moje pytanie brzmi czy jest to normalne ? Czy zgłosić się z tym do mechanika ? Czy po prostu jeździć dalej ? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam :)
Opublikowano
Napewno nie jest normalne. Automat ma działać płynnie i zmieniać biegi praktycznie bez żadnych szarpnięć, uderzeń ani przeciągań. Ja gdy jadę spokojnie kazdy bieg chodzi do ok 1800 obr i wrzuca wyższy, przeciąga gdy jezdzi się pod górę albo trochę dynamiczniej. Jak pojawił się tryb awaryjny to napewno coś jest z nią nie tak, proponuję wpierw podpiąć ją pod komputer i sprawdzić błędy a napewno będą jeżeli weszła w tryb awaryjny.
Opublikowano
Dziś po przejechaniu około 10 km pokazał się znów, zatankowalem i miałem do przejechania 100km i jest normalnie nic się nie dzieje. Parę dni temu podpialem go pod komputer i tylko pokazał się błąd od szyberdachu i nic więcej, ale okej podjade i podepne i zobaczymy co będzie.
Opublikowano
Zeby sprawdzić bląd musisz wejsc w inpie w sterownik DDE taki jaki masz w silniku i pozniej wchodzisz w skrzynie automatyczna GM. Wtedy ci się ukaża blędy dotyczące tylko skrzyni lub rzeczy związanych z nią. Twoje objawy nie są normalne, mozliwe ze jest problem z ktoryms z zaworów, komp powinien pokazac z czym jest problem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaki dde? Wybiera się skrzynie automatyczną a nie sterownik silnika.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
I dodam jeszcze, ze tylko to uderzenie na wstecznym bylo slychac gdy bmka stala z gorki lub pod gorke a na rownym wszystko bylo ok, a teraz jak i na rownym i z gorki i pod nic nie slychac, to albo mi sie wydaje, ze jest dobrze, albo nie ;/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nikt nic z tego nie wywróży, podjedź do kogoś kto ma pojęcie o bmw a najlepiej o automatach bmw.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Rozumiem rozumiem, a jesli byloby to cos powaznego to koszt pi razy drzwi ile moze wyniesc ? Albo ile wymiana oleju? Jakby to tylko byla wymiana oleju to pol biedy, jak cala skrzynia to chyba koszt loo bardzo duzy z tego co sie mniej wiecej orientowalem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Olej to teoretycznie kilka stówek, ale zależy jaki olej kupisz, gdzie wymienisz oraz jaka to będzie wymiana. Remont to 5-6k, może nawet więcej w niektórych przypadkach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Znaczy malo kto ze znajomych ma automata, w rodzinie tylko ja, wiec jakiegos polecanego mechanika od automatow w moich okolicach nie znam i nie slyszalem, ale na pewno wiem ze przy wymianie oleju mechanikowi trzeba patrzec na rece bo pieniazki moze wziac a oleju nie wymieni (gdzies czytalem tutaj na forum o takim przypadku ).

A z tego co sie mniej wiecej orientowalem to wymiana oleju 800 zl kosztuje, a wlasnie skrzynia remont to od 5k w gore ;/

Niby teraz normalnie jezdzi, ale raczej lepiej dmuchac na zimne.

Albo mysle zeby przejezdzic jeszcze tak 2 miesiace i dac do remontu skrzynie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie dawaj do remontu, bo mechanik i dobre części może wymienić jak mu to zlecisz :duh: ktoś musi to zdiagnozować, ktoś kto ma o tym pojęcie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Komp to jedno a osoba, która to odczytuje to drugie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
W twoim wypadku jeżeli nigdy nie widziałeś inpy na oczy to fakt zeby ktoś to odczytał kto sie na tym zna. Do sprawdzania błędów wystarczy zwykły kabel OBD2 dostępny na allegro za 50 zł do BMW, dostajesz wraz z programem inpa i instrukcją obsługi i instalacji. Wszystko jest proste, wystarczy trochę chęci, poczytania i możesz sam popatrzeć co jest z nią nie tak, a przy okazji masz możliwość na przyszłość sprawdzać i usuwać błędy w silniku itp. Myślę ze lepiej jest zainwestować 5 dyszek i samemu obeznać się z tematem bo skrzynia to nie tania rzecz jak wiesz, pojedziesz do kogoś, powiesz o objawach i ktoś ci wciśnie remont calej skrzyni a problem może się rozwiązać nawet po samej wymianie oleju :)
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam was drodzy koledzy dlugiej przerwie bo bylem w Niemczech. Pojechalem do szwabow bmka i najlepsze jest to ze do granicy jechalem na trybie awaryjnym, po dojechaniu do najblizszej stacji i zatankowaniu tryb znikl i przez caly okres pobytu sie nie pojawil :D I podjechalem tam do nie wiemczy to byl serwis czy zwykly mechanik, ale ubrany byl jakby jakis prezes calego zakladu i podpial pod kompa i z tego co zrozumialem to jest blad 4 i 5 biegu i normalnej jezdzie bedzie sie zalaczal prawie caly czas. Olej byl wymieniany w styczniu ( nie pamietam ile jest juz na nim przejechane ) i zalecil regeneracje calej skrzyni, no ale ze dopiero pieniazki mialem na sam koniec no to juz nie mialem jak jej zostawic bo juz wracalem. I najlepsze jest to, ze po przejechaniu granicy znowu sie zaswiecil i do samego domu nie zgasl :D Podjechalem do niby mechanika od automatow i powiedzial to samo co tamten i ze koszt tego bedzie 6 tys zl ;/ lub tez zaproponowal zeby kupil uzywke za ok 1000-2000 i moze bedzie dobrze ale to jest kupowanie kota w worku. I teraz koledzy co mam zrobic ? Czy wymienic ten olej znow czy regenerowac czy kupic uzywke ?
Opublikowano

Jak masz błedy 4 i 5 biegu, to tam należy szukać.

I masz do wyboru tarcze 4 biegu, tarcze 5 biegu, uszczelki koszy ww. biegów, lub hydraulikę.

Na początek bym proponował sprawdzić poziom oleju, powąchać olej czy nie czuć spalenizną.

Opublikowano
No to jak podjade do mechanika to co mam mu powiedziec ? Bo najblizszy jest okolo 50km ode mnie i on wlasnie mi powiedzial ze wyjdzie mi za to 6 tys bo niby bedzie wymienial jakies zawory, pompy i niewiadomo jeszcze co. Wiec jechac do niego czy zmienic mechanika ? Bo wydaje mi sie, ze ten tylko na kase chce naciagnac bo wie, ze nie mam sam jak tego sprawdzic a ni nic.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Inny mechanik poda podobną kwotę za regenerację tej skrzyni a co masz zrobić to kwestia budżetu i tego czy długo masz zamiar jeździć tym autem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No tak do przyszłego roku myślę żeby jeździć, a 6 tys za naprawę na pewno nie chce dac bo troszkę dla mnie to za dużo.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To szukaj używki z gwarancją rozruchową, wątpię żeby jakiś mechanik podjął się częściowej naprawy a jak już to nie da gwarancji, taki urok gm-a, zf-a można brać używanego praktycznie w ciemno, rzadko coś się z nim dzieje.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak zf jest w benzynach, nie pasuje do diesla.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skrzynia, że sprzęgłem i dwumasą, lewarek, pedały, czujnik sprzęgła, wał, dyfer i kodowanie. Myślę, że najmniej 3-4k. Po warunkiem, że sprzęgło i dwumasa od dawcy będą ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL