Skocz do zawartości

[E60] Dziwny dźwięk i wibracje tylko przy 1300-1400obr./min.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Posiadam E60 523i 190KM (automat)

Zagadka:

przy przekraczaniu 1300-1400 obr./min. tylko przy obciążeniu w trakcie jazdy słyszany jest dziwny dźwięk (jakby z silnika) i wyczuwalne są lekkie wibracje.. Na luzie na postoju nic takiego nie występuje. Problem jest tylko w takim zakresie obrotów i tylko przy dodawaniu gazu. Przy schodzeniu nic takiego nie występuje.

Nie wiem czy to ma jakiś związek ale niedawno wymieniłem też zawór DISA bo był uszkodzony. Samochód mam nieco ponad miesiąc i wymieniłem oleje i filtry (skrzynia-automat + silnik-N53 z bezpośrednim wtryskiem). Czasem na rozgrzanym objawy są mniejsze. Czasem ten straszny dźwięk występuje od 1300 do 1500 obrotów ale zwykle raczej do 1400.

pomóżcie odgadnąć zagadkę bo nowy zakup a tu taki feler nie pozwala się cieszyć z niego w pełni... :szok:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakieś błędy są? Warto sprawdzić wtryskiwacze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Błędów nie ma na pewno.. samochód jest dobrze wyciszony więc ten dźwięk jest tylko słyszalny przy wyłączonym radiu ale wibracje czuć...

Odczuwalne jest coś takiego jakby w tym zakresie (1300-1400 obr.) na chwilę podczepił ktoś przyczepkę... wcześniej idzie gładko, w tym zakresie dostaje tych "wibracji/zadyszki" i potem też gładko w całym zakresie.. dziwne to bo występuję tylko w tym małym zakresie..

Myślisz, że możliwe jest, że wtryski w tym zakresie coś "kuleją"??

Opublikowano
Czytałem kiedyś na forum o przypadku wibracji przy rozpędzaniu i pamiętam że była mowa o konwerterze w skrzyni biegów ale to nie znaczy że u ciebie musi być to samo.Poszukaj coś w tym temacie może coś pomoże.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.