Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio pojawiła mi się kontrolka silnika ma desce, inpa pokazała błąd 29F4 co to może być?
Opublikowano
U mnie było to samo. Błędy 29F4 i 29F5. Jest gdzies mój temat na forum - poszukaj. Mimo, że mało kto obstawiał rzeczywiście uszkodzony katalizator dopiero jego wymiana pomogla. Wcześniej do sprawdzenia sonda lambda itp itd.
Opublikowano
Witam :-) jestem tu nowa.. i BMW tez mam pierwszy raz, dlatego chcialam sie poradzic w kwestii katalizatora.. Bunia kupiona, przez pierwsze 200 km nic sie nie dzialo.. wywalany byl tylko check silnika.. po 200km zaczela dymic jak szalona i brac olej (po tych 200km dolalam 1L semisyntetyka). Dymienie nie ustalo, ale zdecydowanie sie uspokoilo. W takim stanie auto dojechalo po tygodniu do mechanikow, ktorzy ogarniaja tylko BMW, na wymiane uszczelniaczy bez zdejmowania glowicy. Do tego zrobili Valve, bo byl uszkodzony i zaktualizowali oprogramowanie. Przy odbiorze mechanik powiedzial, ze check jest spowodowany katalizatorem, i ze moze go wywalic ponownie. I faktycznie, uszczelniacze wszystko super, nic nie dymi, prowadzi sie super ale.. po 100 km od naprawy, przy redukcji biegu blad wywalilo. I teraz mam pytanie.. z czym to sie je? Czy jezdzic tak z tym, czy wymienic katalizator albo moze to wina lambdy lub zupelnie czegos innego?.. Katalizator po tym kopceniu dostal w tylek plus podejrzewam ze nikt wczesniej o nia nie zadbal. Co byscie mi doradzili? :-) pozdrawiam, P.
Opublikowano
Faktem jest że katalizator jest już zawalony olejem i nie spełnia swojego zadania. Można go wywalić/wyłączyć lub po prostu wymienić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej wymienić bo sonda za katalizatorem wpływa na skład mieszanki i oczywiście można ją dezaktywować ale wpłynie to na parametry pracy silnika i może powodować np. większe zużycie paliwa.
Opublikowano
Pozwolę sobie sprostować. Sonda za katalizatorem jest tylko sondą monitorującą poprawną konwersja spalin przez katalizator i nie ma wpływu na skład mieszanki paliwowo- powietrznej.
  • 1 rok później...
Opublikowano

miałem to samo

problem rozwiązany u Pawła w Boostfactory.pl

dało się przeprogramować sterownik silnika tak więc już więcej bład 29f4 i 29f5 nie wyskakuje :)