Skocz do zawartości

E39 Problem z podświetleniem tablicy rejestracyjnej SEDAN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem otóż nie działa mi podświetlenie tablicy rejestracyjnej ale tylko lewe na desce rozdzielczej wyświetla się błąd wiec postanowiłem rozebrać klapę i wyjąłem podświetlenie zamieniłem lewe na prawie i działa sprawdziłem czy do lewego w ogóle dochodzi prąd i nie brak jakiego kolwiek napięcia wiec gdzie mam szukać dalej?.Dodam że mam podświetlenie ledowe które zmieniłem z ori które miało żarówki i działa już od roku aż do dziś... Za wszelką pomoc Dziękuje.
Opublikowano
Problem jest taki, ze chodzą do pewnego momentu ledy, migają albo przestają świecić, nie będzie problemu po zamontowaniu żarówek ledowych z rezystorami, koszt 200zl i będą świeciły latami. W ledach jest inne napięcie, komputer wyłapuje to jako błąd i odcina a żarówki same w sobie są dobre, przyjemniej u mnie tak było kilka razy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem jest taki, ze chodzą do pewnego momentu ledy, migają albo przestają świecić, nie będzie problemu po zamontowaniu żarówek ledowych z rezystorami, koszt 200zl i będą świeciły latami. W ledach jest inne napięcie, komputer wyłapuje to jako błąd i odcina a żarówki same w sobie są dobre, przyjemniej u mnie tak było kilka razy

Ledy do oświetlenia tablicy za 200pln??

Nie chcę nikomu zaglądać w portfel, ale za te 200pln można kupić cały zestaw oświetlenia led i zostanie jeszcze na paliwo.

Teraz ciężko znaleźć diody oświetlenia bez wbudowanych rezystorów.

Tutaj ewidentnie jest brak zasilania, tym bardziej, że autor tematu napisał, że działało rok i przestało.

pzdr

yaz

Opublikowano
Tak tu nie sam Led jest problemem tylko napięcie które w ogóle do lewej strony nie dochodzi a cena nawet takich led-ów to max 100zł chyba że ktoś ma za dużo pieniędzy to i może znajdzie za 200.Ok dziś sprawdzę to wiązkę i dam znać
Opublikowano (edytowane)
Tak maja bynajmniej w moim przypadku, potrafią świecić miesiąc, dwa a później mryga albo przestaje świecić jedna, po przełożeniu okazuje się, ze jest sprawna. Można kupić chińczyka za 10, 20, 30 a można kupić osramy albo bosche, kwestia gustu, mnie to nie boli ile zapłaciłem. Można mieć pseudo ledy które oświetlają tylko lewa i prawa stronę tablicy i widać je z kilometra, wytwarzają rażąca poświatę, a można mieć jasno biała poswiate, która nie razi i oświetla cała tablice, jak w nowych samochodach. Jak sprawdziłeś i nie dochodzi to zostaje wiązka, jeśli przewody w tej czarnej gumie nie są pęknięte bo potrafią, to wiązka w klapie, trzeba odkręcić obudowę plastikowa od srodka i wyciągnąć wiązkę, jest z tym trochę zabawy jak przekładałem u siebie klapę, najlepiej podjechać do ogarniętego elektronika i to zrobi na poczekaniu Edytowane przez BananowyKoks
Opublikowano
Tak maja bynajmniej w moim przypadku, potrafią świecić miesiąc, dwa a później mryga albo przestaje świecić jedna, po przełożeniu okazuje się, ze jest sprawna. Można kupić chińczyka za 10, 20, 30 a można kupić osramy albo bosche, kwestia gustu, mnie to nie boli ile zapłaciłem. Można mieć pseudo ledy które oświetlają tylko lewa i prawa stronę tablicy i widać je z kilometra, wytwarzają rażąca poświatę, a można mieć jasno biała poswiate, która nie razi i oświetla cała tablice, jak w nowych samochodach.

Ale co ty wypisujesz? Przecież jemu nie dochodzi napięcie. Możesz Led za 1mln zł kuoic a i tak bez prądu nie zawiera, więc co ma tu mu pomóc ta porada?

Opublikowano

Napisałem jak było w moim przypadku od tego jest forum, żeby dzielić się swoimi doświadczeniami i spostrzezeniami wiec idź sobie strzep w kat i wyluzuj.

Elektryk u którego byłem sprawdzał mi napięcie i powiedział, ze żarówka sama w sobie jest dobra, tylko ja odcina bo jest inne natężenie, dlatego nie swieci

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Bananowy Koks" zmień elektryka, tam się nie ma co odcinać, napięcie ginie bo ta klapa i żarówki w ori oprawkach po paru latach gubią kontakt na stykach, proponuję (z własnego doświadczenia) wlutować moduł Led, taki który mieści się w Ori oprawkach i oczywiście nie świeci jak długie z przodu, robisz to raz i temat znika, oczywiście po takiej operacji, wyprogramować monitorowanie żarówek, i to wszystko
Opublikowano
Też mam to samo, lewa strona nie świeci a prawa normalnie. W oświetleniu na klapie ktoś zamontował LEDA, to coś może psuć czy raczej ten led nie ma nic wspólnego z tym?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zobacz jak wyglądają styki, sprawdź czy dochodzi napięcie, przecież też led mógł się spalić, musisz tam zajrzeć.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Problem rozwiązany to nie jest wina Leda a ni tego że był zamieniony z ori żarówek na odzielny led problem był w wiązce okazało się że na łączeniu klapy z nadwoziem w tej gumowej osłonie przerwał się właśnie ten jeden kabel wystarczyło połączyć kable włączyć światła i błędu nie ma.Dziękuje wszystkim za Pomoc.
Opublikowano
Problem rozwiązany to nie jest wina Leda a ni tego że był zamieniony z ori żarówek na odzielny led problem był w wiązce okazało się że na łączeniu klapy z nadwoziem w tej gumowej osłonie przerwał się właśnie ten jeden kabel wystarczyło połączyć kable włączyć światła i błędu nie ma.Dziękuje wszystkim za Pomoc.

Pamiętasz może jakiego koloru był kabel? I czy kable były owinięte czarną izolacją?

Opublikowano
Jeden szaro brązowy to jest (+) a minus brązowy

Super, dzięki.

Opublikowano
Usterka usunięta. W moim przypadku był przerwany brązowy kabelek w wiązce w tej gumie. Połączyłem i podświetlenie rejestracji znów swieci lecz błąd z deski rozdzielczej nadal się włącza. Włącza się gdy nacisnę pedał hamulca lecz wszystkie żarówki są Ok. Ktoś ma jakiś pomysł? Może oczyścić styki przy żarówkach?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, sprawdź lampy, może coś z masą.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Postanowiłem zacząć od najprostszego i wymieniłem wszystkie żarówki w lampie którą wskazuje komputer(prawy tył) oraz w trzecim stopie. Problem ustał, któraś żarówka chyba już miała dość :)