Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chcę kupić poliftowe bmw 335i cabrio lub coupe do 20tyś €, jednak zastanawiam się nad skrzynią biegów. Manual jest dobry do upier*alania beemki bokiem, Automat wygodny na miasto, ale nawet po wgraniu sterowania z Alpiny zbyt wolny, a DKG? No własnie, czy ta skrzynia jest żywotna, jak z serwisem? Dodam tylko ze nie mam zamiary podnosic mocy beemki. Ma to być dobra seria (no może jakiś przelocik)...

P.S system audio:

Harman/Kardon czy tez logic7 gra duzo gorzej od Inviduala? Miał ktoś styczność z tym systemem?

Opublikowano

Manual jaki jest każdy wie.

Automat jest stosunkowo wolny, soft alpiny pomaga nieco przy ustawieniu sport, ale podobno pogarsza osiągi w normalnym trybie. Są to subiektywne odczucia ludzi z forum, którzy sobie zmienili soft.

Na duży plus tej skrzyni trzeba zaliczyć dużą wytrzymałość, spokojnie wytrzymuje 500-600 koni i 600 Nm, co przy seryjnym silniku gwarantuje duży zapas wytrzymałości.

W wersji z łopatkami na kierownicy jest całkiem spoko, jak nie ścigasz się na 1/4 gdzie ułamki sekund się liczą to jest bardzo dobry wybór. Tryb sport, łopatki i trochę doświadczenia pozwala całkiem, całkiem fajnie latać.

Skrzynia DKG jest dużo bardziej skomplikowana w konstrukcji od automatu, więc jest więcej części które potencjalnie mogą się zepsuć. Za to szybkość zmiany biegów to bajka.

Oczywiście teoretycy podadzą ci o ile setnych sekundy zyskasz na zmianie biegu. Ale przy normalnej, przeciętnej jeździe automat czy dkg jest najbardziej komfortowe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dkg jest dużo mniej płynne zwłaszcza przy jeździe w mieście lekkie poszarpywania potrafią irytować. Ja bym wybrał automat.
Opublikowano

A jak to wyglada ze spalaniem, jesli chodzi o te skrzynie?

Oczywiscie nie oczekuje ze auto bd palic 4l/100.

Jestem swiadomy ze te ponad 300koni potrzebuje zassać parę oktanów. Manual najpewniej spami najmniej, ale automat vs dkg?

Tylko dodam ze mialem kiedys Audi S6 2004r niestety z automatem.... Autko piekne, silnik jeszcze lepszy (4,2 V8), jednak ta skrzynia zepsula wszystko. Strasznie sie przez to zniesmaczylem do automatu.

Kolega ma przedliftową 330i e90 w automacie... strasznie to zamula..

Opublikowano

DKG jest najlepsza opcja w tym samochodzie.

Spalanie mniejsze niż manual i automat, dodatkowy plus to 7 biegów, szybkość zmiany biegów bez porównania.

Mechanicznie mało awaryjna skrzynia, jedyny mankament to cieknąca pokrywa mechatroniki, przecieki pojawiają się już przy 50 tys km