Skocz do zawartości

X3 E83 2.0d 150 KM bierze około litr oleju na 1000km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Zainteresowanych

Nie wiem czy w dobrym dziale zamieściłem więc proszę o wyrozumiałość moderatorów. Posiadam auto BMW X3 E83 2.0D 150KM, przebieg 340.000 km na liczniku, 2006r prod. Auto bierze około 1 litr oleju 5W30 na 1000km. Obstawiam pierścienie i uszczelniacze zaworowe ponieważ w mrozy -20 stopni C był problem z zapaleniem. Turbina regenerowana jakieś 15.000 km temu, silnik w miarę suchy, odma wymieniana itp. Mierzyłem samodzielnie ciśnienie na cylindrach- duża rozbieżność w pomiarach, nie pamiętam już dokładnie ale jakoś tak; 1- 22 bar, 2- 23 bar, 3 i 4 27 bar. Poszukuję dobrego mechanika z okolic Warszawy który zrobi remont w rozsądnych pieniądzach. Chciałem auto sprzedać i wystawiałem na portale ogłoszeniowe lecz kto zobaczył ten przebieg i opis że bierze olej to się nie zainteresował (nie dziwię się) a ten kto się zainteresował to chciał mi zbić cenę konkretnie pomimo tego że już była i tak zaniżona na remont w/w usterek. Auto jest w dobrym stanie wizualnym i technicznym i dlatego postanowiłem porobić usterki i zatrzymać go dla siebie. Może lepiej będzie wymienić cały silnik niż remontować ten?. Przy okazji chcę wymienić dwumas bo grzechocze przy wysprzęglaniu i skasować pojawiające się luzy w zawieszeniu. Zastanawiam się ile będzie brało mniej oleju jeśli z 5W30 przejdę na 10W30 (jakiś półsyntetyk)

Jeśli ktoś może mi polecić dobrego i uczciwego mecha, nie musi być z samej Warszawy to będę bardzo wdzięczny. Ewentualnie wysłucham mądrych pomysłów co dalej z tym autem robić :-)

Kiedyś na jakimś forum BMW znalazłem chłopaków z Gliwic czy Katowic którzy robili remonty silnika i filmowali to na YT, z tych materiałów wydawało się że są ogarnięci.

Opublikowano
Remontu silnika nie robiłem ale mogę polecić Vanos auto. Robię u nich naprawy i zawsze wszystko sprawnie i w dobrej cenie.
Opublikowano

Tu masz podobne tematy

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=336185

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=338254

Jeśli to problem pierścieni to na jakiś czas gestrzy olej pomorze, tzn mniej będzie ubywać tylko szkoda turbiny bo smarowanie jest gorsze. Najczęstszy problem z zapaleniem w zimie to wina sterowanika świec w BMW to standard. Cały silnik to loteria, przeważnie gwarancja jest tylko rozruchowa a ile to pociągnie to nie wiesz. Jak dla siebie chcesz zostawić to pewnie, ale zastanów się taki silnik nie powinien klęknąć po 300k, może masz więcej, zrobisz silnik ale wszystko inne też już ma tyle km, więc zaraz będzie trzeba wszystko robić...

x3334a545255abac1e52.jpg
Opublikowano

Witam ponownie

Świece żarowe i sterownik nowy więc wykluczam że kiepsko w mrozy odpalało, pewnie słabe i różne ciśnienie w cylindrach jest powodem odpalania w zimie, do -10 stopni C pali ładnie. Szkoda mi tego auta oddawać poniżej 20 tys zł bo dwa lata temu jak go kupowałem to sporo też za niego zapłaciłem dlatego pomysł aby zrobić i zatrzymać dla siebie. Dużo drobiazgów przy nim zrobiłem wtedy aby go doprowadzić do stanu jaki mi odpowiada; czujniki cofania, odmy, gumy intercoolera, czujnik prędkości koła, oleje w przekładniach i wiele innych. Auto jest bardzo ładne z wyglądu z zewnątrz i wewnątrz, bez rdzy. Chyba wymiana słupka jest dobrym pomysłem tylko trzeba ogarnąć kogoś kto się tym zajmie bo ja pod blokiem to nie zdziałam dużo :-)

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam po długiej nieobecności.... problem rozwiązany tzn. wymienione pierścienie tłokowe, uszczelniacze i przy okazji wiele innych rzeczy bo chciałem aby wszystko grało na tip-top. Przejechane ponad 10.000 km i nie bierze oleju prawie nic.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam, Mam te same problemy z moją X3 E83 2.0d 150 KM co dokładnie pomogło, co trzeba było wymienić? Rekomendacja warsztatu mile widziana :)
  • 1 rok później...